Zware of Lichte Perioden

De meeste vrouwen weten niet wat een normale menstruatie is, hoe zien zware en lichte periodes eruit? Er is sprake van zware periodes als u elk uur door een tampon of maandverband bloedt, of als grote bloedstolsels zijn; dat geldt ook als u bloedarmoede oploopt of als het bloeden meer dan acht dagen duurt. Als het bloeden een of twee dagen duurt, of als een minimale verschoning van tampon of maandverband volstaat, spreken we van lichte periodes.

Zware periode

Vrouwen met zware periodes wordt aangeraden zich door een arts te laten onderzoeken op vleesbomen, endometriose of bekkenontstekingen. Deze aandoeningen kunnen met medicijnen of operaties verholpen worden. Vrouwen zonder deze aandoeningen maar wel met zware periodes hebben mogelijk een hormonale onbalans, die verband kan houden met het ontbreken van ovulaties. Tijdens het eerste gedeelte van de menstruatiecyclus produceert het lichaam oestrogeen die het baarmoederslijmvlies (endometrium) dikker maakt. Bij een eisprong zorgt vervolgens het progesteron ervoor dat het baarmoederslijmvlies rijker en plakkeriger wordt. Blijft de eisprong uit, dan is de vrouw tijdens de cyclus blootgesteld aan oestrogeen zonder tegenwerking, hetgeen kan leiden tot een dikker dan normaal baarmoederslijmvlies. Ook bij een normale eisprong kan het progesteronniveau lager zijn dan normaal, of het oestrogeenniveau abnormaal hoog. In elk geval zijn hoge oestrogeenniveaus de oorzaak van zware periodes. De sleutel tot behandeling ligt dan ook in het verlagen van het te hoge oestrogeenniveau.

Lichte periode

Bij vrouwen met lichte periodes wordt tijdens de eerste periode van de menstruele cyclus het baarmoederslijmvlies niet dik genoeg. Meestal is dit een indicatie van een te laag oestrogeenniveau. Dat gaat vaak samen met een laag progesteronniveau bij deze vrouwen, zij krijgen dan waarschijnlijk geen eisprong. In die gevallen is het belangrijk om te kijken naar factoren die hieraan ten grondslag kunnen liggen, zoals fysieke overbelasting, onvoldoende voeding, veel stress of te weinig lichaamsvet.

Hoe helpen Chinese geneeskunde en acupunctuur bij zware of lichte periodes?

De westerse geneeskunde kent de pil, andere sterkere medicijnen en operaties als middelen om te behandelen bij ernstig zware periodes. De Chinese geneeskunde richt zich op herstel van het natuurlijke hormonale evenwicht met acupunctuur, dieet en soms kruidengeneeskunde. Vaak is het nodig om ook uw voedingspatroon te bekijken en aan te passen. Het voedingspatroon kan belangrijk zijn voor het oestrogeenniveau. Bepaalde voedingsstoffen doen het oestrogeenniveau stijgen, zoals soja. Een dieet zonder vezels kan ervoor zorgen dat het lichaam teveel oestrogeen vasthoudt inplaats dat het laat gaan. Een compleet vet-vrij dieet kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om oestrogeen te produceren.

Hoeveel behandelingen zal ik nodig hebben?

Een normale kuur met behandelingen zal drie maanden duren. Afhankelijk van uw specifieke patroon en symptomen, zal uw acupuncturist beslissen of het nodig is dat u een keer per week of minder frequent komt. Soms kan het nodig zijn om meer dan een kuur te voltooien om de klachten volledig te kunnen oplossen.