Vaak verzwegen en onbegrepen

Miskramen worden vaak verzwegen, maar ze komen veel vaker voor dan we denken en ze zijn voor de vrouw vaak ingrijpend. Voor vrouwen met een kinderwens vormt een miskraam vaak een groot verdriet en soms een emotioneel trauma. Vrouwen zijn na een miskraam vaak bevreesd voor het mislukken van een volgende zwangerschap, maar meestal is dat onterecht. De meeste vrouwen die na een of meer miskramen het volhouden om zwanger te worden krijgen normale gezonde zwangerschappen.

Oorzaken

De meeste miskramen worden veroorzaakt door genetische afwijkingen tijdens de ontwikkeling van de foetus. Middels echografie kan vastgesteld worden of de uterus structurele afwijkingen vertoont, zoals vleesbomen, poliepen of andere vervormingen. Bloedonderzoek is belangrijk om een stollingsafwijking vast te stellen; bij een verhoogde stollingsfactor is de kans op een miskraam namelijk groter. Ook kan de leeftijd van de vrouw een rol spelen, want hoe ouder de vrouw, des te groter is de kans op chromosomale afwijkingen aan de eitjes. Tussen de leeftijd van 35 jaar en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam; tussen de 40 en 45 jaar is de kans op een miskraam 1 op 3. Alvorens Chinese geneeskunde toe te passen dienen dergelijke oorzaken te zijn vastgesteld, dan wel uitgesloten.

Wat kan Chinese geneeskunde betekenen bij miskramen?

De Chinese geneeskunde richt zich op de pre-conceptionele gezondheid. Voor een zo groot mogelijke kans op een geslaagde conceptie moeten de partners op een piek in hun gezondheid zijn. Acupunctuur kan de bloedtoevoer naar de voortplantingsorganen verhogen en de kwaliteit van eitjes, baarmoederslijmvlies en sperma verbeteren. Bij afwijking aan de hormoonspiegel, zoals een laag progesteron, kan acupunctuur helpen de kwaliteit van de follikels te versterken. Daardoor verbetert de productie van het progesteron na de ovulatie. Bij problemen met het baarmoederslijmvlies verhoogt acupunctuur de bloedstroom naar de baarmoeder en het in balans brengen van de hormonen. Kruidengeneeskunde kan zo nodig ook ingezet worden, maar het is meestal beter als het lichaam tijdens de conceptie op eigen kracht presteert. In de maanden voorafgaand op de conceptie kunt u kruiden gebruiken die het bloed verrijken of die de kwaliteit van de baarmoederhals verbeteren.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het is allereerst belangrijk dat uw gezondheid en uw voortplanting worden doorgenomen, vervolgens krijgt u een op maat gemaakt behandelplan. Zo’n plan kan bestaan uit een wekelijkse acupunctuurbehandeling gedurende de eerste drie weken van uw cyclus. De laatste week van uw cyclus is een rustpauze. Zodra u zwanger bent, behandelen we gedurende het eerste trimester elke week, of om de week.

Welke ander middelen heb ik om mijn behandeling effectief te laten zijn?

Uw gezondheid weerspiegelt zich in de kwaliteit van eitjes en sperma. Een stressvol en hectisch leven, met onvoldoende beweging, met een onregelmatig en gehaast eetpatroon en weinig nachtrust stelt het lichaam niet genoeg in staat zich voort te planten. Voor een optimaal resultaat van de acupunctuurbehandeling is een gezonde levensstijl dan ook onontbeerlijk.