Acupunctuur

Acupunctuur is een van de pijlers van de Chinese geneeskunde. Acupunctuur omvat verschillende therapieën, zoals moxibustie en cupping, maar de belangrijkste vorm van acupunctuur bestaat uit het aanbrengen van zeer dunne naalden in de huid, op plekken die correleren met lichaamsfuncties en organen. De Chinese geneeskunde bracht meer dan duizend van deze acupunctuurpunten over een periode van tweeduizend jaar in detail in kaart. In de laatste dertig jaar heeft elektromagnetisch onderzoek de aanwezigheid van deze punten bevestigd.

Palpatie

Het stimuleren van acupunctuurpunten doen mensen vaak al van nature, bijvoorbeeld wanneer ze in de ogen wrijven bij vermoeidheid, de slapen masseren bij hoofdpijn of wrijven over ledematen bij pijn.

Veelgestelde vragen

over acupunctuur

De meeste patiënten beschrijven een saai, licht pijnlijk gevoel wanneer de naald wordt ingebracht. Het plaatsen van de (zeer fijne) naalden geschiedt snel en meestal pijnloos, daarna rust u uit -met de geplaatste naalden- en die tijd wordt als zeer ontspannend ervaren.

Acupunctuur therapie wordt algemeen aanvaard vanwege het feit dat het geen ernstige bijwerkingen heeft.

Helemaal! Naalden zijn gemaakt van roestvrij staal; ze worden vooraf gesteriliseerd en na elke sessie milieuvriendelijk weggegooid.

De behandeling duurt per keer meestal een uur. Tijdens elk bezoek vraagt de acupuncturist naar symptomen en klachten, uw fysieke en mentale toestand. Uw voedingspatroon en leefstijl zijn van invloed op uw herstel en ook daarbij kan worden stilgestaan.

De frequentie wordt persoonlijk afgestemd op uw symptomen en uw specifieke behandelingsdoelen.

Verschil met de westerse geneeskunde

Chinese geneeskunde is gebaseerd op een volledig medisch systeem dat energetische diagnoses stelt, ziektes geneest, klachten vermindert of wegneemt en een preventieve werking heeft. Acupunctuur en kruidengeneeskunde zijn hiervan de belangrijkste vormen en worden al sinds eeuwen toegepast in meerdere Oosterse landen zoals China en Japan. Kortom een compleet en eeuwenoud systeem

Qi moet stromen

Moderne, westerse geneeskunde kan nog niet verklaren wat er gebeurt bij een acupunctuurbehandeling. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op de theorie over de stroming van Qi (uitgesproken als ‘tsjie’ ), een essentiële substantie die het lichaam voedt, beschermt en verwarmt. Qi stroomt door goed te onderscheiden meridianen die over het hele lichaam lopen, vergelijkbaar met de zenuw– en bloedbanen.

Volgens de Chinese geneeskunde verbetert acupunctuur de circulatie van Qi in het lichaam. In China bestaat het gezegde: ‘Als er pijn is, dan is er geen vrije stroming van Qi, als er een vrije stroming van Qi is, dan is er geen pijn.’ Acupunctuur leidt Qi naar die gebieden van het lichaam waar het tekortkomt en draineert waar het is geblokkeerd. Op deze manier herstelt acupunctuur de harmonieuze balans van het lichaam.

Lichaam en geest zijn één

De Chinese geneeskunst beschouwt lichaam en geest, in gezondheid en in ziekte, als een eenheid. Lichaam en geest behoren tot hetzelfde energetische systeem. Bij ziekte is het energie-evenwicht verstoord. Er kan een tekort zijn aan bepaalde energieën, waarbij vermoeidheid dan vaak een van de klachten is; bij opeenhoping van afvalstoffen of blokkades zijn pijnklachten meestal het symptoom.

De kracht van de Chinese geneeskunde is voorts dat de behandelmethode exact op de persoon met zijn/haar eigen specifieke onbalans afgestemd kan worden. Het evenwicht herstelt en ziektes worden effectief en bijna altijd zonder bijwerkingen bestreden. De eigen krachten van de persoon worden gemobiliseerd en versterkt: een natuurlijke manier van genezen.

Meer weten?

Neem vrijblijvend
contact met ons op

Wilt u meer weten hoe wij uw problemen kunnen verhelpen of wilt u een afspraak maken? Neem dan via het formulier contact met ons op.

    Gelijk een afspraak maken?

    U kunt online een afspraak maken
    of bel: 072 - 5330611