Menopauze

Als gevolg van het negatieve beeld dat van de menopauze in de media is ontstaan, roept deze levensfase bij veel vrouwen angst en weerstand op, dit ten onrechte. De menopauze wordt vaak eenzijdig afgeschilderd, als de levensfase van de vrouw waarin nauwelijks dragelijke symptomen als stemmingswisselingen en opvliegers domineren. Dit overschaduwt het mooie en het bijzondere van het vrouwelijk lichaam, dat zich voortdurend aanpast aan de omstandigheden, zoals leeftijd, milieu en evolutionaire doel. In de jaren van de menopauze – en die eraan voorafgaan, de periode van ongeveer 40 tot 55 jaar – ervaart de vrouw vaak een ommekeer in haar leven. De vrouw ervaart weliswaar lichamelijke ongemakken, maar ook haar zelfvertrouwen, creativiteit en productiviteit zijn juist in deze fase vaak op ‘topniveau’. Vrouwen halen vaak juist in deze periode het maximale uit hun maatschappelijk en professioneel functioneren.

Hoe helpt de Chinese geneeskunde u met uw menopauze?

De westerse geneeskunde is gericht op de behandeling van op zichzelf staande klachten. De Chinese geneeskunde ziet de menopauze meer als een proces van hormonale veranderingen van de vrouw. De symptomen waarmee dit gepaard gaat, worden beschouwd in relatie tot het totale individuele gezondheidsbeeld en de levensfase. Daardoor is de behandeling van elke vrouw uniek, als vijf vrouwen klagen over slapeloosheid en opvliegers zijn er toch vijf verschillende behandelingen. Slapeloosheid kan zich bij de ene vrouw uiten in moeilijk in slaap vallen en bij de andere in licht en onrustig slapen, vaak wakker worden en de hele nacht draaien. Opvliegers betekenen voor de ene vrouw een toename van de lichaamstemperatuur, voor een ander alleen warmere handpalmen en voetzolen. Deze subtiele nuances zijn uiterst belangrijk voor de juiste diagnose en het individuele behandelingsplan.

Wat kunt u verwachten?

De therapeut bespreekt met u in detail uw symptomen in de context van uw algemeen lichamelijk welzijn. Aansluitend stelt de therapeut een behandelplan op, waarbij meestal acupunctuur en Chinese kruiden worden ingezet. De behandeling is efficiënt en het resultaat is dat u zich beter voelt, beter functioneert en uw normale activiteiten kunt vervolgen. De frequentie en de duur van de behandeling zijn afhankelijk van hoe uw lichaam daarop reageert. Bij sommige vrouwen treedt al binnen een maand een positieve reactie op, bij andere vrouwen na enkele maanden.