Indicatie Pijn

Acupunctuur is vooral bekend om zijn vermogen om pijn met succes te behandelen. ‘Pijn’ is op zichzelf geen diagnose, maar een indicatie of waarschuwing dat er ergens in het lichaam een probleemsituatie is. Vele malen geeft de pijn de exacte locatie van het probleem, zoals in het geval van elleboogpijn bij een ontstoken pees. Maar in andere situaties is de pijn uitstralingspijn van een probleem in een ander gedeelte van uw lichaam, zoals beenpijn als gevolg van een hernia en een beklemde zenuw.
Het is van belang om eerst de intensiteit, het ontstaan en de aard van de pijn in kaart te brengen. De intensiteit van de pijn vormt een waarschuwing, deze geeft meestal aan hoe ernstig het probleem is. Elk persoon heeft een andere pijngrens, maar pijn die blijft of erger wordt is een signaal van een probleem dat aandacht behoeft. De omstandigheden bij het begin van de pijn zijn net zo belangrijk. Was er een ongeval of gebeurtenis? Of heeft de pijn zich geleidelijk of gedurende een bepaalde periode ontwikkeld? Pijn heeft kenmerken welke ook belangrijke informatie geven over een lichamelijk probleem.
Daarna is het belangrijk om niet slechts de last van de pijn te verminderen, maar juist het onderliggende probleem dat het lichaam tot een pijnsignaal dwong op te sporen en aan te pakken. Zolang de oorzaak niet is verholpen zal het lichaam pijn- en andere signalen uitzenden.

Hoe stopt Acupunctuur pijn?

Veel westerse behandelingen maskeren slechts de pijn zonder het lichaam te stimuleren om zichzelf te genezen. Acupunctuur is een uiterst krachtige en doeltreffende aanpak voor de behandeling van pijn, omdat het de pijn doet afnemen en het helende vermogen van het lichaam stimuleert. Door acupunctuur:

  • verhoogt het endorfine-niveau en vermindert de pijnreactie vanuit het zenuwstelsel
  • verminderen ontstekingen en zwellingen
  • ontspannen de spieren en stoppen krampen of spierspanningen
  • bevordert de bloedsomloop in de pijnomgeving

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de specifieke conditie die behandeld moet worden. Elke patiënt ontvangt een geïndividualiseerd behandelplan op basis van leeftijd, medische geschiedenis, levensstijl, behandeldoelen en huidige status van de pijn. In het algemeen wordt bij acute pijn (=minder dan 3 maanden pijn) een reeks behandelingen kort op elkaar ingezet. Chronische pijn vereist een langduriger en consistente reguliere behandeling om verlichting van pijn te krijgen op de langere termijn.

Hoe ervaar ik acupunctuur als pijnbehandeling?

Bijna iedereen ervaart een acupunctuurbehandeling als zeer ontspannend. Velen, vooral zij die veel pijn ervaren, verwachten dit niet. Pijn is zeer stressvol en kan leiden tot spanning, snelle irritaties of slapeloosheid. Doordat acupunctuur verschillende delen van het lichaam in balans brengt voelt u zich kalm, vredig en zeer relaxed. De volledige ontspanning van lichaam en geest helpt ook de andere negatieve aspecten van pijn te elimineren. Acupunctuur doet dit op een natuurlijke manier, zonder negatieve bijwerkingen.

Neem contact op

Wilt u meer weten hoe u pijn problemen kunt verhelpen of wilt u een afspraak maken? Neem dan in onderstaand formulier contact op.