Artrose en Reumatoïde Artritis

Artrose of gewrichtsslijtage ontstaat door verslechtering of verdwijning van het gewrichtskraakbeen. De vloeistof in het gewricht, nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen, neemt af. Als gevolg hiervan gaan de botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Artrose leidt tot pijn, stijfheid, zwakheid en vervormingen van de gewrichten in bijvoorbeeld vingers, nek, heupen onderrug of knieën.

Reumatoïde Artritis of chronische gewrichtsontsteking tast de gewrichten aan en ontstaat als gevolg van een ontregeld afweersysteem. De ontstekingsreacties zorgen voor pijn, roodheid, zwellingen, functieverlies en vergroeiing van vooral de handen.

Beide aandoeningen hebben grote invloed op het dagelijks leven vanaf het moment dat het zich manifesteert. Helaas verergeren beide aandoeningen geleidelijk en leiden uiteindelijk tot ernstige verzwakking en vervormingen. Het zijn chronische aandoeningen en de meeste patiënten krijgen pijnstillers of ontstekingsremmende pijnstillers. Op het moment dat dit niet meer werkt zijn cosmetische of gewrichtsvervangende operaties de volgende stappen.

Het effect van Acupunctuur op Artrose en Artritis

Het effect van acupunctuur op Artrose en Artritis is goed gedocumenteerd. Acupunctuur bevordert de bloedcirculatie naar de gewrichten en daarmee de opname van calcium. Het verhoogt de productie van de gewrichtsvloeistof waardoor deze beter gesmeerd worden. Bovendien vermindert het ontstekingen en zwellingen en het stopt de pijn. Acupunctuur behandelingen kunnen dan ook de symptomen elimineren en de progressie van de ziekte vertragen. De behandeling kent geen bijwerkingen.

Resultaten worden het snelst bereikt bij patiënten die er relatief kort aan lijden. Hoe langer men de aandoening heeft, des te langer duurt het om de symptomen te elimineren. Patiënten die er al 10 jaar of langer aan lijden zullen 10 of meer acupunctuurbehandelingen nodig hebben voor een goed resultaat. De vervormingen van de gewrichten kan acupunctuur niet wegnemen. De behandeling zorgt wel voor vertraging van het vervormingsproces en voor vermindering van andere negatieve symptomen.
Ter versterking van de resultaten combineert de therapeut deze behandeling vaak met Chinese kruiden.