Hielpijn: peesplaatontsteking en hielspoor

Hielpijn kan worden onderscheiden in peesplaatontsteking en hielspoor.
Bij peesplaatontsteking van de voet (fasciitis plantaris of plantaire fasciitis), is de peesplaat (fascia plantaris) ontstoken. Deze loopt onder de voet vanaf de hiel tot de tenen. De ontsteking zit bij de aanhechting op het hielbot, hetgeen veel pijn aan de hiel kan veroorzaken.
Hielspoor is een andere aandoening dan peesplaatontsteking. Bij hielspoor veroorzaakt een stukje uitstekend bot aan de onderkant van het hielbeen de ontsteking. De pijnklachten meestal hetzelfde.
Peesplaatontsteking is vaak het gevolg van overbelasting. Er ontstaan scheurtjes in het peesblad en die veroorzaken irritatie of ontsteking. Peesplaatontsteking kan tevens kalkafzetting op de peesplaat veroorzaken, met botwoekering tot gevolg, waardoor men alsnog hielspoor kan krijgen. Het is dus belangrijk om er op tijd bij te zijn. Peesplaatontsteking is beter te genezen dan hielspoor.
Atleten (vooral lopers) hebben een verhoogd risico op deze pijnlijke aandoening, alsook mensen met overgewicht en mensen die veel en lang staan.

Symptomen

De symptomen van peesplaatontsteking en hielspoor zijn hetzelfde. Men heeft vooral last van pijn onder de hiel. De pijn is meestal ’s ochtends bij het opstaan het ergst. Ook kan extra pijn optreden als men een poos heeft gezeten of de dag na een periode van rust. Dit komt doordat de peesplaat tijdens rust ontlast en korter wordt. Bij weer opstaan, wordt de peesplaat weer opgerekt waardoor er meer spanning op komt te staan.

Acupunctuur en aanvullende zorg

Acupunctuur kan helpen bij het ontspannen van de spieren en bindweefsel van de voet, vermindert ontstekingen en stimuleert het lichaam om endorfines vrij te maken. Dit vermindert de pijn terwijl het de genezing versnelt. Vanzelfsprekend moet men aandacht besteden aan de factoren die bij het ontstaan een rol hebben gespeeld, zoals de stijl van leven, eten en bewegen. Denk hierbij aan het voorkomen van overbelasting, zorgen voor voldoende, maar geen eenzijdige of overmatige lichaamsbeweging en het tegengaan van overgewicht. Daarnaast is het regelmatig rekken van de kuitspieren nuttig.
De combinatie van acupunctuur, aanpassing in de levensstijl en beperken van de belasting bieden duurzame verlichting van hiel en voetpijn. Vaak compenseren mensen de hielpijn door anders te lopen en hun houding te wijzigen. Dit leidt tot onbalans en pijn in andere delen van het lichaam zoals benen, heupen en onderrug. Acupunctuurbehandelingen kunnen helpen bij het weer in evenwicht brengen van het lichaam door ontspanning in alle lichaamsdelen, terwijl het zich concentreert op de oorzaak van het probleem: de voet(en).