Kanker en Chinese geneeskunde

Praktijkgevallen van kanker zijn goed gedocumenteerd in de geschiedenis van de Chinese geneeskunde. Oude Chinese medische geschriften bevatten tekeningen en beschrijvingen van tumoren, maar een met “kanker” vergelijkbare term komt daarin niet voor. Dit komt omdat Chinese geneeskunde de aanwezigheid van tumoren niet op zichzelf beschouwt, maar deze in het verband ziet van een totaalconditie. Deze holistische zienswijze van de Chinese geneeskunde brengt alle factoren bijeen die mogelijk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de ziekte in de met ‘kanker’ gediagnosticeerde mens. Familiegeschiedenis, een leven lange blootstelling aan giftige stoffen, de kracht of zwakte van het immuunsysteem, het spijsverteringssysteem en emotioneel welzijn dragen bij aan dit beeld en bepalen de indicaties voor de behandeling.

Chinese geneeskunde pretendeert niet een wonderbehandeling van kanker te kunnen bieden, maar wel een uiterst waardevolle aanvullende therapie bij chemotherapie en bestraling. Chinese geneeskunde helpt het lichaam de eigen kracht en natuurlijke immuniteit te herstellen. Daarnaast ondersteunt deze het regenereren en herstel van de schade veroorzaakt door de kanker. Veel kankerpatiënten zoeken naar alternatieve, aanvullende methoden en vinden baat bij de Chinese geneeskunde. Deze helpt de gevolgen van chemotherapie en bestraling, zoals misselijkheid en braken, vermoeidheid, constipatie en tal van andere bijwerkingen te verlichten.

Als u overweegt om gebruik te maken van de Chinese geneeskunde tijdens chemotherapie of bestraling, kan uw therapeut u uitleggen hoe deze werkt, in combinatie met de conventionele behandeling van kanker.