Spijsverteringsklachten: miljoenen hebben er last van

Van tijd tot tijd heeft iedereen wel eens last van maag- of darmklachten. Volgens de Maag Lever Darm Stichting hebben maar liefst 2 miljoen mensen in Nederland dagelijks te maken met een spijsverteringsziekte. Inmiddels weten we allemaal dat een goede spijsvertering afhankelijk is van een gezonde leefstijl en juiste voeding. Te veel eten, te weinig bewegen, roken, overmatig alcoholgebruik en het vaak nuttigen van voeding met een hoog suiker- en vetgehalte zijn funest. Als dit een patroon is geworden ontwikkelen zich veel ernstiger klachten dan alleen een overvol of opgeblazen gevoel. Chronisch maagzuur en oprispen van zuur, constipatie, prikkelbare darm syndroom en voedselallergieën zijn dan gewoon geworden. Met dergelijke aanhoudende maag-darmproblemen voelt men zich ellendig en is genieten van het leven en van het eten er niet meer bij.

Veel medicatie helpt niet structureel

We worden overstelpt met medicijnen voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, zoals middelen tegen brandend maagzuur, maar die pakken doorgaans de onderliggende aandoening niet aan. Vaak zijn er meer serieuze onderliggende mechanismen die voortdurend klachten veroorzaken. Zo kan de maag constant of te veel maagzuur produceren, de darmen kunnen chronisch te veel (hyper) of te weinig (lui) werken of er is een pijn van een niet te identificeren bron.

Acupunctuur en spijsverteringsklachten

Acupunctuur biedt al eeuwenlang verlichting bij spijsverteringsklachten. Zo hebben bepaalde acupunctuurpunten invloed op de aanmaak van maagzuur of stimuleren of ontspannen de spiercontracties van de darmen. Acupunctuur is heilzaam bij de behandeling van oesofagale reflux, dyspepsie, PDS (prikkelbare-darmsyndroom) en algemene maag-darmstelsel symptomen*. Gecombineerd met een dieet en een gezonde levensstijl resulteert dit in een permanente en medicijn-vrije verlichting van de klachten. Ook Chinese kruidentherapie kan daarbij soms voor korte tijd ingezet worden.

*Takahashi T. Journal of Gastroenterology. 2006 May;41(5):408-17. Acupuncture for functional gastrointestinal disorders

Neem contact op

Wilt u meer weten hoe u pijn problemen kunt verhelpen of wilt u een afspraak maken? Neem dan in onderstaand formulier contact op.