Sportblessures komen veel voor

Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid worden er jaarlijks miljoenen mensen met sportblessures behandeld. Sportblessures komen dus veel voor en zijn meestal het gevolg van overbelasting of ongelukken bij fysieke training of wedstrijden, zowel outdoor als indoor. Actieve sporters lopen het risico op stress of schade aan spieren, gewrichtsbanden, pezen en gewrichten. Een sportblessure tast het bewegingsapparaat aan en vereist vaak brede medische zorg. Sportblessure-geneeskunde heeft zich ontwikkeld tot een medisch specialisme.

De sportblessures die in de Kunlun-praktijk behandeld worden zijn o.a.:

  • tenniselleboog
  • golfers-elleboog
  • lage rugklachten
  • ontwrichting van de knieschijf of blessures aan de meniscus
  • enkelverstuiking
  • peesontstekingen (van schouder, pols of achillespees)
  • beenvliesontsteking
  • trigger finger

Acupunctuur en sportblessures

Acupunctuur is zeer succesvol gebleken bij de behandeling van sportblessures; acupunctuur bevordert het herstel en lost hardnekkige kwalen op. Veel professionele buitenlandse sportteams hebben acupuncturisten in dienst, maar het gebruik van acupunctuur bij de behandeling van intensieve of repeterende fysieke activiteiten begon al eeuwen geleden. Zo was en is acupunctuur een beproefd middel voor herstel van blessures bij de zgn. martial arts (vechtsporten). Specifieke acupunctuurstijlen en – technieken werden ontwikkeld om de pijn te stoppen en de hersteltijd drastisch te verkorten. Deze traditie leeft tot op de dag van vandaag voort.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur behandelt sportblessures effectief; het vermindert de pijn, vergroot de bewegingsvrijheid, versterkt verzwakte delen en bevordert zo het herstel. Door acupunctuur verbetert de bloedsomloop waardoor schadelijke stoffen beter afgevoerd worden en de spieren ontspannen; op deze wijze zorgt acupunctuur ook voor vermindering van ontstekingen en van de gevolgen van kneuzingen, zoals zwelling en blauwe plekken.

Duur van de behandeling

Acupunctuur verdeelt sportblessures in twee hoofdcategorieën: acute blessures en chronische blessures. Acute blessures zijn blessures van ongeveer een paar dagen oud, chronische blessures bestaan enkele maanden of nog langer. De duur van de behandeling hangt hiermee samen.