Chronische sportblessures

Voordat met behandeling van een chronische sportblessure kan worden begonnen dient de oorzaak of oorzaken duidelijk te zijn. Een slepende blessure kan een structurele oorzaak hebben, zoals het verlies van kraakbeen, de vorming van littekenweefsel of degeneratieve schade, van welke aard dan ook. Op basis van de oorzaak kan een behandelplan worden ontwikkeld om de belangrijkste symptomen en hun oorzaken aan te pakken. Het behandelplan kan bestaan uit combinaties van acupunctuur, Chinese kruidenformules, rek- en strek oefeningen, dieet en het gebruik van zalven, oliën en balsems.

Acupuncturisten classificeren chronische sportblessure als ‘deficiënte’ condities. Deficiëntie verwijst naar een zwakte of gebrek. Na verloop van tijd leiden slepende sportblessures tot verlies van kracht, flexibiliteit en stabiliteit. Acupunctuur richt zich niet alleen op het wegnemen van symptomen zoals pijn, maar ook op het versterken van die delen van het lichaam die onder invloed van de blessure zijn verzwakt.

De duur van de behandeling van chronische sportblessures hangt sterk af van de toestand van de patiënt. De ziektegeschiedenis (operaties bijvoorbeeld), het medicijngebruik, de duur en mate van de inactiviteit en de inzet van de patiënt beïnvloeden de duur en het succes van de behandeling. In elk geval zouden de klachten binnen 8 tot 10 behandelingen moeten afnemen. De meeste chronische blessures reageren evenwel sneller op acupunctuur.