Het belang van een goed immuunsysteem

Bacteriën, virussen, microben en giftige stoffen kunnen de vitale functies van het lichaam bedreigen. Om ons lichaam te verdedigen tegen deze bedreigingen hebben we ons immuunsysteem. Het is een complex systeem, met gespecialiseerde cellen (zoals T-cellen, B cellen, macrofagen en anderen) die aanvallen van buiten herkennen en vernietigen. Slechte voeding, stress, slaaptekort en herhaalde blootstelling aan schadelijke stoffen verzwakken het immuunsysteem en tasten de effectiviteit van onze afweer aan. Frequente verkoudheden, griep, allergieën, slecht genezende infecties en aanhoudende malaisegevoelens zijn tekenen van een verzwakt immuunsysteem.

Hoe versterken acupunctuur en Chinese kruiden het immuunsysteem?

Acupunctuur en Chinese kruiden zijn effectieve methoden om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Onderzoekers van the National Institutes of Health in de USA en daarbuiten zijn het erover eens dat acupunctuur het immuunsysteem en de gezondheid versterkt. Acupunctuur bevordert de aanmaak van rode en witte bloedcellen en de activiteit van de aangeboren, natuurlijke afweercellen (NK-cellen). Stimulering van bepaalde acupunctuurpunten heeft een positief effect op het zenuwstelsel. Andere effecten van acupunctuur zijn het ontspannen van het lichaam, de bevordering van het slapen en een gezonde spijsvertering. Deze effecten versterken op hun beurt het immuunsysteem. De effectiviteit van acupunctuur neemt toe door deze te combineren met een gerichte Chinese kruidenformule. Veel Chinese kruiden, zoals Astralagus, Ganoderma en Cordyceps versterken het immuunsysteem, voorkomen en behandelen infecties. Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical & Laboratorium Immunologie beschrijft dat Astragalus (Huang Qi) zowel de specifieke en niet-specifieke immuniteit versterkt. Ganoderma (Ling Zhi) bevordert de aanmaak van witte bloedcellen en remt de groei van verschillende virussen en bacteriën. Volgens het Chinese Medical Journal, heeft Cordyceps (Dong Chong Xia Cao) een sterk effect op de totale immuniteit door het verhogen van lymfocyten en NK-cellen. Andere kruiden verminderen overmatig slijm, verlichten keelpijn en druk in de sinus, maken de longen vrij en openen de luchtwegen.
Chinese geneeskunde kijkt verder dan de kwaal. Zoals bij alle ziektebeelden maakt de Chinese geneeskunde ook bij immuniteitsproblemen een totaalbeeld van de individuele gezondheid van de patiënt. Acupunctuur en kruidenformule worden op dit individuele totaalbeeld afgestemd.