Allergiën

Er zijn twee soorten allergieën: Seizoengebonden en Perennial. Een seizoensgebonden allergie – ‘hooikoorts’ in de volksmond – doet zich voor als er in een bepaalde tijd van het jaar stoffen in de lucht komen waarvoor men overgevoelig is. Bekend is de allergie voor pollen, wanneer in de lente de bloemen gaan bloeien. Perennial-allergieën zijn het gevolg van een overgevoeligheid voor stoffen die het hele jaar door aanwezig zijn, zoals huisstof of stof van huisdieren. Zowel seizoensgebonden als niet-seizoensgebonden allergieën hebben als symptomen: jeuk aan ogen, neus, gehemelte en achter in de keel; de neus ‘loopt’, geeft een heldere, waterige afscheiding, maar kan ook verstopt raken. Andere symptomen zijn niezen, hoofdpijn, hoesten, piepende ademhaling en prikkelbaarheid.

Allergie is een overreactie van ons immuunsysteem. Ons immuunsysteem verdedigt ons lichaam tegen vreemde stoffen, antigenen genaamd. Het immuunsysteem bestaat uit onder meer antistoffen, witte bloedcellen, mestcellen (of mastocyten) en complement-eiwitten. De allergische reactie is een overreactie van het immuunsysteem van sommige mensen op bepaalde antigenen, die voor de meeste mensen onschadelijk zijn. Met andere woorden: niet de allergie zelf is het probleem, maar de overreactie van het immuunsysteem.

Acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en leefstijlaanpassing bij allergieën

Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde verlichten aantoonbaar de symptomen van allergie. Belangrijker is, dat deze behandelingen helpen om de onbalans van het immuunsysteem – de oorzaak van de allergische reactie – te corrigeren.
Acupunctuur bestrijdt de allergie op vier belangrijke manieren, door:

  1. stabilisering van het immuunsysteem om haar reactie op binnendringende allergenen te matigen
  2. afname van zwelling en ontsteking van de lokale weefsels om de jeuk te stoppen
  3. afname van afscheiding van slijm, zodat de loopneus en tranende ogen verminderen
  4. versterking van de natuurlijke weerstand tegen antigenen.

Op basis van uw individuele verschijnselen en symptomen selecteert uw therapeut de voor u relevante acupunctuurpunten. Doel van elke behandeling is verlichting van de belastende symptomen en tegelijkertijd het lichaam helpen te stoppen met de allergische reactie. Het is ook erg belangrijk om acupunctuur en kruiden preventief te gebruiken, wanneer u geen allergieproblemen heeft. Daarnaast is het belangrijk om leefgewoonten die mogelijk schadelijk zijn voor het immuunsysteem aan te passen, zoals voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte nachtrust. De frequentie en de ernst van de allergische symptomen kunnen drastisch afnemen als het immuunsysteem de kans krijgt om volledig te herstellen buiten het seizoen.

Kruiden en allergieën

Evenals een doktersrecept, helpt een Chinese kruidenformule de allergiesymptomen te verlichten. Uw therapeut stelt een kruidenformule vast op basis van uw individuele klachten; elke patiënt ontvangt dan ook verschillende kruiden voor hun verschillende klachten. Zo zal iemand met allergieën die een loopneus en tranende ogen veroorzaken een andere kruidenformule krijgen dan iemand die vooral klaagt over hoofdpijn en een verstopte neus.

Meestal hebben mensen met een allergie veel baat bij een combinatie van acupunctuur en kruidentherapie. Kruiden zijn voedingssupplementen die u dagelijks kunt gebruiken en, mits goed voorgeschreven, geen bijwerkingen hebben. Kruiden kunnen ook veilig worden gebruikt in combinatie met de westerse geneeskunde, zoals injectiekuren of zelfzorgmedicijnen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

De ernst en de aard van de allergische aandoening bepalen de lengte en het type van de behandeling. Normaliter duurt de behandeling van allergie wel zes maanden, omdat het belangrijk is om tussen acute aanvallen de onbalans van het immuunsysteem te blijven behandelen. Bij een eerste consult, waarbij uw gezondheid-geschiedenis en uw klachten besproken worden, zal uw therapeut een behandeling opstellen.