Maagzuur komt veel voor

Eén op de tien volwassenen heeft minstens één keer per week last van zuurbranden, één op de drie minstens een keer per maand. Zwangere vrouwen, vooral tijdens het derde trimester, zijn extra gevoelig voor zuurbranden door de verhoogde druk van de baarmoeder tegen de maag. Mensen die aan astma lijden hebben ook een verhoogde kans op zuurbranden.

Wat gebeurt er precies bij brandend maagzuur?

Voedsel gaat via de mond en de slokdarm naar de maag. De overgang van slokdarm naar maag is een kringspier/sluitspier, die even opengaat bij het slikken en nadien weer hermetisch moet sluiten. Deze spier moet een goede barrière zijn tussen slokdarm en maag om te voorkomen dat het voedsel de verkeerde kant opgaat en om te vermijden dat maagzuur in de slokdarm komt. Maagzuur is zeer agressief, de maag heeft een speciale voering als bescherming daartegen, maar de slokdarm niet. Zuurbranden, of brandend maagzuur veroorzaakt een scherpe pijn in de slokdarm achter het borstbeen die soms uitstraalt tot in de keel. De Engelsen spreken van ‘heartburn’ omdat het lijkt alsof de borst in brand staat; daarom wordt brandend maagzuur of zuurbrand wel verward met een hartaanval.
Af en toe een zure oprisping of zuurbrand af en toe is wel vervelend, maar niet schadelijk. Dat wordt anders wanneer men frequent last heeft van terugvloeiende maaginhoud en maagzuur, we spreken dan van een Gastro-Esofagaal Reflux (GERD).

Oorzaken

Brandend maagzuur kent diverse oorzaken, zoals (overmatig) gebruik van alcoholische of koolzuurhoudende dranken, te snel eten of te veel eten van vet of pikant voedsel, het drinken van te veel cafeïne, of het eten van te veel vezelrijk voedsel. Het is aangetoond dat stress, angst en depressie zuurbranden kunnen verergeren. De fysieke oorzaak voor het terugvloeien van het maagzuur is een verslapping van de kringspier/sluitspier die de maag scheidt van de slokdarm, meestal als gevolg van een te volle maag.

Hoe kan acupunctuur maagzuur behandelen?

In de ‘Gastrointestinal and Liver Physiology’ van augustus 2006 publiceerde de Amerikaaanse Physiological Society dat de stimulatie van bepaalde acupunctuurpunten de verslapping van de kringspier/sluitspier van de slokdarm met maar liefst 40% remt. De traditionele Chinese geneeskunde behandelt spijsverteringsstoornissen al duizenden jaren met acupunctuur. Bij spijsverteringsklachten zijn de meest gebruikte punten boven de navel, op de onderarmen en onderbenen en eventueel ook op rug of hoofd.

Gevolgen voor eetpatroon en voeding

Wanneer u zich bij meldt met brandend maagzuur als de voornaamste klacht zal uw therapeut een gedetailleerde anamnese afnemen. Daarbij komen ook uw eetgewoonten en dieet grondig aan de orde. Vaak moet daar het nodige aan veranderen, zoals het beter kauwen van voedsel om meer tijd te nemen voor het eten, het eten van kleinere porties en tijdelijk afzien van vet en pikant voedsel, van alcohol e.d.. Als verandering van dieet nodig is, kan uw therapeut u ook recepten geven. Ten slotte is een gezonde spijsvertering ook afhankelijk van een gezonde levenswijze met regelmatige maar matige lichaamsbeweging en voldoende slaap.