Rugpijn

Rugpijn is veruit de meest voorkomende kwaal waarvoor mensen de gezondheidszorg consulteren. De bekendste oorzaken zijn: spierscheuringen (scheuring in spieren veroorzaakt door een plotselinge kracht), verrekking (overstrekking van één of meer banden –ligamenten – in de rug), hernia van een tussenwervelschijf (een uitstulping van de tussenwervelschijf waarbij zenuwen bekneld raken) en ischias (zenuwpijn, meestal aan de zenuw die – van bil tot voet- loopt aan de achterzijde van het been).

Hoe helpt acupunctuur bij rugpijn?

Acupunctuur staat bekend om zijn pijn reducerende werking. Acupunctuur is effectief bij de behandeling van zowel acute als chronische rugpijn, het vermindert de lokale pijn en ontspant de nabij gelegen spieren. Door die ontspanning behoeven aangrenzende spiergroepen niet langer te compenseren en komt er meer bewegingsvrijheid. De behandeling met acupunctuur vermindert tevens lokale ontstekingen en zwellingen, verhoogt de bloedsomloop en stimuleert de natuurlijk aanmaak van endorfine. Op deze manier doorbreekt acupunctuur de negatieve pijncyclus.

Acute pijn in de onderrug

Bij acute pijn in de onderrug dient u eerst de huisarts of de eerste hulp te laten bepalen of er schade is en hoe ernstig die is. Daarna dient u, voor een optimaal resultaat, zo snel mogelijk te starten met acupunctuurbehandeling.
Dit stelt het natuurlijke, lichaamseigen genezingsmechanisme in werking en daarnaast voorkomt het een negatieve pijncyclus. Hierdoor kan acupunctuur de herstelperiode drastisch inkorten en verhindert dat de schade en pijn chronisch worden.

Chronische rugpijn

Als u langer dan drie maanden rugklachten heeft spreken we van chronische rugpijn. Vanzelfsprekend dient u eerst de oorzaak te laten vaststellen. Vernauwingen van de wervelkolom of een tumor die op zenuwen van de lumbale wervels drukt, zijn noodsituaties die een medische ingreep vereisen. Om dergelijke situaties vast te stellen of uit te sluiten is onderzoek met röntgen of MRI noodzakelijk. Chronische rugpijn die met westerse geneeskunst is gediagnosticeerd, maar waarop conventionele behandeling geen effect heeft, verlicht met acupunctuurbehandeling bijna altijd, ook als de pijnklachten al lang bestaan.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Acupunctuurbehandeling is toegesneden op het individu en is afhankelijk van leeftijd, geslacht, levensstijl, medische geschiedenis en de huidige gezondheidstoestand. Ook de prognose van de reactie van het lichaam op de acupunctuur is afhankelijk van de individuele fysieke situatie. Bovendien zijn medicijngebruik, langere inactiviteit en chirurgische ingrepen van invloed op de acupunctuurbehandeling en de duur daarvan. Bij acute rugpijn zijn in elk geval twee tot vijf behandelingen nodig over een periode van een tot drie weken. Blijvend positief effect is te verwachten bij acht tot tien behandelingen over een periode van een tot drie maanden. Vervolgens kan een nauwkeuriger prognose over een volledige pijnreductie gegeven worden.