Poly Cysteus-Ovarium Syndroom

PCOS, ook bekend als het Stein-Leventhal syndroom, staat voor een aantal samenhangende symptomen die vermoedelijk verband houden met hormonale afwijkingen. Hierdoor ontwikkelen zich in de eierstokken (ovarium) meerdere (poly-)cystes. De eicellen groeien niet of onregelmatig, waardoor er geen of een onregelmatige eisprong optreedt en vrouwen onregelmatig of niet menstrueren. Vrouwen met PCOS zijn minder vruchtbaar. Naar schatting heeft ongeveer tien tot vijftien procent van de vrouwen PCOS en het komt steeds vaker voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het eerste wat vrouwen daarvan merken is een langere menstruele cyclus met onregelmatige of uitblijvende ovulatie. PCOS kan met echografie worden waargenomen. De eierstokken van vrouwen met PCOS zijn bedekt met een wasachtige laag van vaak vele cysten. Deze cysten scheiden androgenen af die zich omzetten in het mannelijke hormoon testosteron. Het teveel aan testosteron dat vrouwen met PCOS aanmaken kan, behalve de genoemde gevolgen, ook symptomen veroorzaken als hoge bloeddruk, mannelijke beharing en acne. Vrouwen met PCOS hebben ook vaak een verminderde glucosetolerantie en een insuline-afwijking die weer kunnen leiden tot overgewicht en soms obesitas.
Tot nu toe zijn de precieze oorzaken van PCOS niet bekend. Daarmee zijn de behandelingsstrategieën nog niet effectief genoeg. De westerse geneeskunde richt zich op het stimuleren van de ovulatie en het normaliseren van het insulineniveau.

Wat kan de Chinese geneeskunde doen tegen PCOS?

Acupunctuurbehandeling vermindert de ‘hormonale chaos’. In het medische tijdschrift “Biology of Reproduction” is een onderzoek beschreven dat de effecten van acupunctuur op PCOS aantoont. Acupunctuur beïnvloedt de neuro-endocriene en endocriene parameters bij PCOS, zoals bevordering van de aanmaak van de hormonen FSH en LH, welke zorgen voor de eirijping en de eisprong. Daarnaast wordt de aanmaak van testosteron verminderd. Acupunctuur zorgt voor ontspanning van het sympathisch zenuwstelsel waardoor de eierstokken weer in hun normale staat kunnen komen. Chinese kruidengeneeskunde kan een nuttige aanvulling zijn bij de behandeling van PCOS. Er zijn verschillende kruiden die helpen bij het ontbinden van de wasachtige laag op de eierstokken en tevens een normale ovulatie stimuleren.
De behandeling wordt altijd volledig afgestemd op het individu van de vrouw, met haar unieke fysieke eigenschappen en PCOS-symptomen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Vrouwen die in verband met PCOS een onvruchtbaarheidsdiagnose krijgen hoeven niet te wanhopen. Het resultaat van een gecombineerde behandeling van acupunctuur, kruidengeneeskunde en westerse interventies is vaak een normale zwangerschap en gezonde kinderen. In de maanden voorafgaand aan de conceptie is wel extra behandeling noodzakelijk om de gezondheid van de eicellen van de vrouw te borgen. Meestal is gedurende vier tot zes maanden een wekelijkse behandeling noodzakelijk.

Welke ander middelen krijg ik om te zorgen dat mijn behandelingen effectief zijn?

Naast acupunctuur- en kruidenbehandeling kan het noodzakelijk zijn om het voedingspatroon te wijzigen. Een belangrijk doel daarvan is het stabiliseren van het bloedsuikerspiegel met het oog op een lagere insulineresistentie. Vrouwen met PCOS moeten zowel alle geraffineerde suikers uit hun dieet elimineren, als witte bloem, witte pasta, witte rijst, wit brood en de meeste granen. Ze mogen ook absoluut geen frisdranken, sappen of suikerhoudende dranken meer nuttigen. Verantwoorde voeding, met magere eiwitten en complexe volle granen en verse groenten, in combinatie met gezonde lichaamsbeweging is de basis voor elke behandeling van PCOS. Uw voedingspatroon en uw leefwijze komen dan ook al bij het eerste consult aan de orde.