Endometriose, verschijnselen, oorzaken

Endometriose is een chronische ziekte waarbij endometrium ofwel baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Naar schatting komt het voor bij 7-10% van de vruchtbare vrouwen en bij 20-25% van de onvruchtbare vrouwen. Het is daarmee één van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Wereldwijd zouden 70 miljoen mensen aan endometriose lijden. Elke maand wordt voorafgaand aan de menstruatie het baarmoederslijmvlies onder invloed van hormonen dikker, als voorbereiding op de eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Tijdens de menstruatie wordt het slijmvlies afgestoten, hetgeen gepaard gaat met een bloeding. In de baarmoeder is dit geen probleem, maar als er op andere plekken in het lichaam ook baarmoederslijmvlies zit, gaat dit ook dikker worden en vervolgens bloeden. Dit is bijna nooit levensbedreigend, maar kan wel veel klachten – voornamelijk pijnklachten – veroorzaken. Endometriose dient door een arts vastgesteld te worden.
Sinds kort vermoeden artsen dat er een immuun component aanwezig is bij de ontwikkeling van endometriose. Het immuunsysteem valt het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder aan, omdat er geen effectieve manier is voor het lichaam om het bloed in de bekkenholte te elimineren. Deze aanval gaat gepaard met ontstekingen. Het lichaam kan geen onderscheidt maken tussen endometrium dat groeit binnen of buiten de baarmoeder en zo ontstaat er een vijandige omgeving in het hele bekkenholte.

De westerse behandeling

Westerse behandeling kan bestaan uit het onderdrukken van het oestrogeen door anticonceptiepillen. Een andere aanpak is die met medicijnen zoals progestativa (synthetische preparaten van het hormoon progesteron) en GnRH-analogen, medicijnen die de hormonen van de hypofyse (orgaantje in de hersenen dat de eierstokken aanstuurt) remmen. Tenslotte wordt laparoscopie toegepast, het verwijderen van endometriosehaarden, cysten en verklevingen. Dit is een oplossing voor vergevorderde condities en voor vrouwen die zwanger proberen te worden.

Hoe helpen Chinese kruidengeneeskunde en acupunctuur?

Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde werken we aan het herstellen van een pijnvrije natuurlijke menstruele cyclus. De behandeling richt zich op alle symptomen, zowel op de pijn als op het donkere geklonterde bloed en de verhoogde oestrogeen onbalans met verschijnselen van het premenstrueel syndroom (pms). Acupunctuur en kruiden helpen de pijn te verminderen, oud gestagneerd bloed af te voeren; ze bevorderen een frisse rode vloed en verbeteren de hormonale balans.
Hiervoor is herstel van een behoorlijk oestrogeen/progesteron balans essentieel. Een vrouw met milde symptomen van endometriose kan al baat hebben bij alleen Chinese kruiden. Voor de ernstige vormen van endometriose moeten zowel de westerse geneeskunde als de Chinese geneeskunde ingezet worden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Behandeling van endometriose met acupunctuur en kruidengeneeskunde vraagt de nodige tijd, afhankelijk van de doelstelling. Als pijnbestrijding en vermindering van andere symptomen het doel is, waarbij afgezien wordt van het gebruik van de pil of medicijnen, is minimaal een behandelkuur nodig van eenmaal per week gedurende drie maanden. In de meeste gevallen is er meer dan één kuur nodig.
Als zwanger worden (mede) het doel is van de behandeling, kunnen acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde toegepast worden in combinatie met de door uw gynaecoloog bepaalde behandeling. De combinatie van de oosterse en westerse geneeskunde dringt de negatieve gevolgen van endometriose terug en vergroot de kans op zwanger worden.