Eierstokcysten

Een eierstok- of ovariumcyste is een met vocht gevulde holte aan de eierstok. Soms gaat een eierstokcyste gepaard met stekende pijn of met een zware pijn in de onderbuik. Als een cyste knapt geeft dit een intense buikpijn totdat de vloeistof opgenomen is door het lichaam.
Onderscheiden worden de zogenaamde functionele cysten, naast cysteadenomen en dermoïdcysten. Rondom de eisprong is er in de eierstok een kleine holte met vocht (follikel) waarin zich een eicel bevindt. Zo’n follikel groeit soms door. Men spreekt dan van een persisterende (aanwezig blijvende) follikel, of functionele cyste. Deze verdwijnt meestal vanzelf.
Soms verdwijnt een cyste niet. Er kan dan sprake zijn van een cyste-adenoom: een goedaardige afwijking, waarbij zich slijm of ander vocht in de eierstok bevindt.
Een dermoïdcyste is gevuld met vreemd weefsel zoals vet en haren. Deze cysten kunnen tot wel 25 centimeter groot worden, maar ze zijn bijna altijd goedaardig. Ze komen het meest voor bij jonge vrouwen.
Eierstokcysten zijn zichtbaar met echoscopisch onderzoek. Met een laparoscopie is het meestal mogelijk een indruk te krijgen om wat voor soort cyste het gaat. Bij twijfel over de soort cyste of wanneer de cyste groter is dan zeven cm in doorsnede, adviseert men de cyste te verwijderen. Daarom dient een arts allereerst de aard en de grootte van de cyste vast te stellen.

Hoe kan Chinese geneeskunde en acupunctuur helpen bij eierstokcysten?

De Chinese geneeskunde beschouwt een cyste als een opslag van gestagneerd vocht en bloed, met een achterliggende oorzaak. Hoewel het meestal niet levensbedreigend is, wordt het niettemin beschouwd als een ontwrichting in het gezonde proces van het lichaam. Cysten ontstaan volgens de Chinese geneeskunde als gevolg van onbalans in het endocriene systeem en de hormoonhuishouding in relatie tot een niet optimale ovulatie. Acupunctuur helpt om balans te herstellen in het endocriene systeem en de hormoonhuishouding en kan direct invloed uitoefenen op de ovulatie. Er zijn vele acupunctuurtechnieken om de bloedstroom naar de voortplantingsorganen te verbeteren en de ovulatie te optimaliseren.
Vrouwen met aanleg voor cysten kunnen een patroon van andere problemen hebben dat hiermee samenhangt. Zo kunnen er problemen zijn met een trage spijsvertering of dat het lichaam overmatig slijm en vocht produceert. Dit kan leiden tot vochtophoping in bepaalde delen van het lichaam, zoals in de vorm van eierstokcysten. Chinese kruiden helpen de pijn te verzachten, maar ook om de spijsvertering te verbeteren en vocht af te voeren.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Uw acupuncturist zal uw gezondheid en medische geschiedenis gedetailleerd met u doornemen en dan beslissen over een kuur aan behandelingen. Als het een acute situatie is waarin u nu last heeft van pijnlijke cysten, kunnen kruiden gebruikt worden om de cysten in enkele dagen op te lossen. Als u regelmatig cysten ontwikkeld dan zal de behandeling volgens deze chronische conditie aangeraden worden en dit zal waarschijnlijk inclusief kruiden zijn.

Goede voeding en lichaamsbeweging dragen bij aan het voorkomen van cysten

Dieet kan een rol spelen bij vrouwen die regelmatig eierstokcysten krijgen. Een voedingspatroon met een teveel aan dierlijk vet, suiker en zuivel kan het spijsverteringssysteem aantasten. Een slechte spijsvertering leidt tot overmatige slijmproductie en veroorzaakt vermoeidheid; de vrouw voelt zich traag en zwaar. In een dergelijke aangetaste constitutie stagneert het vocht en ontstaan er obstructies in vitale systemen. Daarom is lichaamsbeweging ook belangrijk, dit bevordert de doorstroming van vocht en bloed. Uw acupuncturist zal uw voeding in detail doornemen en u adviseren welke veranderingen u kunt doorvoeren voor de beste resultaten.