Ovulatie Problemen

De ovulatie is de belangrijkste gebeurtenis in de maandelijkse cyclus van een vrouw. Normaal vindt bij de vrouw eenmaal per menstruatiecyclus, in het midden daarvan, de ovulatie plaats. In een van de eierstokken komt een eicel tot rijping en wordt afgestoten: de eisprong of ovulatie. De menstruatie ruimt de baarmoeder op en dient als voorbereiding op de ovulatie. Vaak staan vrouwen pas bij zwangerschapsproblemen erbij stil hoe hun ovulatie verloopt, maar deze geeft juist veel informatie over de gezondheid van het voortplantingssysteem. De lengte van de cyclus en het tijdstip van de ovulatie zijn daarbij belangrijke factoren. Een onregelmatige cyclus, een te vroege of te late ovulatie en een korte periode na de ovulatie -bekend als de luteal fase- , kunnen duiden op vruchtbaarheidsproblemen. Het is een belangrijke waarschuwing dat er een hormonale onbalans is. Het gebruik van de pil kan meer regelmaat in de cyclus brengen, maar maskeert het achterliggende probleem: een hormonale onbalans.

Wat biedt de Chinese geneeskunde?

Met acupunctuur en Chinese kruiden kan op natuurlijk wijze de hormoonbalans hersteld en ovulatieproblemen opgelost worden. Acupunctuur verhoogt de bloedcirculatie van en naar de baarmoeder, waardoor de eicellen van verse voedingsstoffen en voldoende hormonen worden voorzien. Acupunctuurpunten kunnen ook gebruikt worden om de stress te verminderen en voor het herstel van de hormoonbalans. Chinese kruidengeneeskunde kan gebruikt worden voor het verbeteren van de bloedsomloop en van het functioneren van de hormoonklieren in het endocriene systeem. Een recept van Chinese kruiden wordt specifiek samengesteld, afgestemd op ieders unieke en individuele gezondheidsbeeld.

Hoeveel behandeling heb ik nodig?

Het effect van de behandeling op de ovulatieproblemen is merkbaar binnen drie tot zes maanden. De meeste vrouwen merken de positieve veranderingen op in de eerste maand van de behandeling. Elk behandelplan wordt specifiek opgesteld voor elke vrouw. Een voorbeeld van een basis behandelplan voor ovulatieproblemen is een behandeling een keer per week voor de eerste twee maanden, waarna het aantal behandelingen vermindert naar twee behandelingen voorafgaand aan de ovulatie.

Welke middelen versterken de behandeling?

Het voedingspatroon is van invloed op de hormoonbalans. Een goed uitgebalanceerd dieet van eiwitten, complexe koolhydraten, vers fruit en groenten vormt de basis voor de gezondheid in het algemeen en in het bijzonder voor het kwetsbare voortplantingssysteem. Uw therapeut kan u hierin adviseren en daarbij wijzen op het effect van bepaalde voedingsstoffen. Zo vermindert het gebruik van voedingssupplementen op basis van soja wel de klachten van vrouwen tijdens de menstruatie en de overgang, maar een teveel aan soja kan tevens tijdelijke onvruchtbaarheid veroorzaken.
Stressreductie is ook een erg belangrijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus. Stress maakt bepaalde chemische stoffen in het lichaam vrij, die de hormoonproductie dwarsbomen. Het aanleren van ontspanningstechnieken kan helpen tegen chronische stress of angst. Acupunctuur heeft een zeer ontspannende werking op het zenuwstelsel: de patiënten verlaten de kliniek meestal met een gevoel van rust en verjonging.