Pijnlijke periodes

Zoals alle pijn is ook pijn bij menstruatie een signaal dat ons lichaam niet op een gezonde en efficiënte manier werkt. De aanjager van menstruatieongemakken zijn de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn essentieel voor de cyclus. Ze zorgen ervoor dat er elke maand een eicel vrijkomt en het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder dikker wordt. De aanmaak van hormonen verschilt bijna van dag tot dag – aan het begin van de cyclus zijn andere hormonen nodig dan tijdens de menstruatie. Deze hormoonschommelingen veroorzaken stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, innerlijke onrust en pijn. Niet alleen tijdens de menstruatie, ook in de dagen vóór de menstruatie. Pijn wordt het meest aan het begin van de menstruatieperiode gevoeld, vanwege de hormonen die de spiersamentrekkingen, bloedstollingen en bloedvatvernauwingen in gang zetten. Veel vrouwen hebben de pijn de eerste paar uren of dagen voorafgaande aan het bloeden, vooral het passeren van bloedstolsels gaat met pijn gepaard. De mate waarin vrouwen pijn hebben kan samenhangen met de dikte van het baarmoederslijmvlies. Hoe dikker het slijmvlies, des te meer hormonen nodig zijn om de spierwand te doen samentrekken en de bloeding op gang te brengen. Een te hoog oestrogeenniveau, mede als gevolg van een verkeerd voedingspatroon, kan een andere pijnverhogende factor zijn. Een jarenlang te hoog oestrogeenniveau is bovendien gevaarlijk omdat het andere aandoeningen als vleesbomen, endometriose, cysten en zelfs kankers kan veroorzaken. Veel vrouwen slikken wel pijnstillers om te kunnen blijven functioneren, maar zijn zich er niet van bewust dat aan de oorzaak van de menstruatiepijn fundamenteel iets kan en soms moet worden gedaan.

Wat kan Acupunctuur en Chinese Geneeskunde doen om de pijn te reduceren?

Het gebruik van de pil geeft vaak verlichting, omdat dit het baarmoederslijmvlies dun houdt. Pilgebruik is echter geen natuurlijke aanpak, het kan ingrijpende bijwerkingen hebben, zoals verhoging van het oestrogeenniveau en het lost het pijnprobleem niet echt op. De Chinese geneeskunde pakt het pijnprobleem fundamenteler aan. Acupunctuur is al sinds eeuwen een bekende remedie tegen pijn. Acupunctuurbehandelingen verhogen het endorfine niveau in ons bloed en dit vermindert de productie van stoffen die pijn veroorzaken. Bovendien brengt de acupunctuurbehandeling de hormonenproductie in balans, waardoor oestrogeen en progesteron binnen de normale waardes blijven. Soms worden ook Chinese kruiden gebruikt voor het regelen van het endocriene systeem.

Hoeveel behandeling heb ik nodig?

Zowel acupunctuur als Chinese kruidengeneeskunde zijn effectief gebleken voor het verminderen van de pijn bij menstruatie. In de eerste maand van behandeling wordt de pijn al minder en dit resultaat blijft in de volgende cycli behouden, mits de behandeling wordt voortgezet. Het wordt meestal aanbevolen voor de eerste cyclus een keer per week te komen; daarna kunnen de behandelingen minder frequent ingepland worden op basis van de reactie van de vrouw. Elke vrouw krijgt een geïndividualiseerde behandeling en die strategie wordt vooraf met haar besproken.

Hoe kan ik mijn behandeling ondersteunen?

Het voedings- en leefpatroon kan een belangrijke rol spelen bij de handhaving van pijn-vrije periodes. Aanbevolen voor een betere hormoonbalans is het gebruik van minder verzadigde vetten, vezelrijk voedsel en zo min mogelijk alcohol, te zorgen voor goede nachtrust en voldoende gezonde beweging en het vermijden van stress. Uw therapeut kan u hierover adviseren.