Chinese geneeskunde voor een optimale voorbereiding van de bevalling

Volgens de Chinese geneeskunde is de fase kort voor de bevalling bij uitstek geschikt om ervoor te zorgen dat het lichaam van de vrouw en haar baby in harmonie zijn. Dan komt het erop aan de hormoonspiegel in balans te brengen en orgaansystemen te versterken. Het is bewezen dat acupunctuurbehandelingen in die fase de kans op bevallen op de uitgerekende dag vergroot, de duur van de bevalling verkort en de noodzaak aan interventies als keizersneden vermindert. Stimulering van bepaalde acupunctuurpunten ontspant ligamenten en verzacht en verwijdt de baarmoederhals, hetgeen de doorgang van de baby vergemakkelijkt. Vrouwen die voor de bevalling acupunctuur ontvingen, maar toch niet op de uitgerekende datum bevallen reageren meestal goed op een inleiding (inductie) hetzij met acupunctuur, hetzij met medicatie.
Debra Betts van de Nieuw-Zeelandse School van Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde in Wellington, Nieuw-Zeeland heeft uitvoerig geschreven over acupunctuur bij de bevalling. Een artikel van haar is hier te vinden.

Hoe verloopt de behandeling?

De ervaring leert dat de behandeling het meeste rendement oplevert als deze start bij het aanbreken van het derde trimester van de zwangerschap. Acupunctuur in die fase helpt de baby zich met het hoofd naar beneden te positioneren, waarmee stuitligging wordt voorkomen. Voor een optimale voorbereiding op de bevalling komt de aanstaande moeder vanaf week 36 een keer per week. De acupunctuur is vrijwel pijnloos en zeer ontspannend voor de aanstaande moeder, die tijdens de behandelingen rustig kan liggen en zich kan verbinden met haar baby.