Stuitligging

Bij een stuitligging ligt de foetus in een positie die niet optimaal is voor een vaginale bevalling. Dit wordt meestal gediagnosticeerd rond de 32e of de 34e week van de zwangerschap. Meestal wordt dan als eerste door de arts geprobeerd de foetus handmatig naar een meer optimale positie te manoeuvreren. Dat vinden vrouwen niet altijd prettig en dit geeft aanleiding om aan alternatieven te denken.

Chinese geneeskunde kan helpen bij stuitligging

Chinese geneeskunde en in het bijzonder acupunctuur en moxibustion kunnen in sommige gevallen helpen om een foetus te doen draaien. Het is niet een 100% effectieve manier om een baby te laten draaien, maar het werkt zeker voor veel vrouwen. Acupunctuurpunten op de kleine teen aan beide voeten worden al duizenden jaren gestimuleerd om baby’s vanuit een stuitligging te laten draaien. Acupunctuur stimuleert relevante punten in het lichaam.
Jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat acupunctuur in elk geval de vrouw helpt om de spanning los te laten die zij onbewust in haar lichaam vasthoudt. Acupunctuur stimuleert bijna altijd het kind om zich een beetje te verplaatsen; dit als gevolg van de stijging van het endorfineniveau, in combinatie met de diepe ontspanning.
Moxibustion, ook wel bekend als moxa, is een Chinees kruid dat is verwerkt tot een soort sigaar welke aangestoken wordt en bij de relevante punten in het lichaam wordt gehouden. De warmte van de moxa, welke heel langzaam brandt, dringt diep in het lichaam door. Tijdens de behandeling leren we de vrouw hoe ze de moxa-behandeling zelf toepast en krijgt ze de nodige moxa mee naar huis. Tussen de afspraken door moet thuis iemand een paar keer per dag de moxa branden in de buurt van de punten.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat hangt af van uw baby! Het meeste succes zal worden bereikt als een vrouw vóór de 34e week probeert haar baby te laten draaien. Daarna is het minder waarschijnlijk dat de baby zichzelf nog draait. Vanaf de start van de behandeling is één of twee keer per week gebruikelijk, maar uiterlijk tot de 34e week of tot de ingreep van de arts. Sommige baby’s draaien meteen tijdens de eerste behandeling, andere zijn ‘koppiger’.