Heup-en rugpijn tijdens de zwangerschap

Heup-en rugpijn tijdens de zwangerschap kan diverse oorzaken hebben. Te denken valt aan het toenemende gewicht van de buik, een vorig rugletsel dat weer opspeelt, gewijzigde of slechte houding (bijvoorbeeld meer buiging in de onderrug), of instabiliteit van de gewrichten als gevolg van verslappend bindweefsel (ligament). De meeste vrouwen worden naar de fysiotherapeut gestuurd om versterkende oefeningen te leren. Pijn in de rug of de heupen bedreigt echter ook de noodzakelijke mobiliteit van de aanstaande moeder. Actief blijven houdt niet alleen de moeder en baby gezond, maar het helpt de moeder de conditie te behouden die ze nodig heeft bij de bevalling. Pijnbestrijding is dan ook aangewezen.

Hoe werkt acupunctuur bij heup- of rugpijn in de zwangerschap?

Zodra de acupuncturist de oorzaak van de pijn in de rug heeft vastgesteld, kan de acupunctuurbehandeling beginnen. Bijzonder is dat de exacte oorzaak van de pijn niet de wijze van behandelen en het succes daarvan bepaalt. Pijn als gevolg van een hernia reageert net zo goed op acupunctuur als rugpijn veroorzaakt door spierspasmen. Dit komt omdat de acupunctuur de circulatie verhoogt in het pijnlijke gebied, helpt om ontstekingen en zwellingen te verminderen en spieren te ontspannen. Acupunctuur heeft ook invloed op het zenuwstelsel en ook dat helpt om de pijn te verminderen.

Hoe verloopt acupunctuur bij zwangeren?

De zwangere vrouw ligt hierbij op haar zij. Haar lichaam krijgt ondersteuning met kussens om maximaal comfort te geven tijdens de behandeling. De therapeut tast het pijngebied af en plaatst daarna de naalden, zowel bij de pijnhaarden als op de acupunctuurmeridiaan. Het is gebruikelijk om slechts een paar naalden te plaatsen, meestal 6 of minder. Gedurende 20-30 minuten krijgt de vrouw vervolgens rust, terwijl de acupunctuurnaalden blijven zitten; veel vrouwen vallen daarbij in slaap.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Tijdens de zwangerschap is de heup- of rugpijn meestal acuut. Voor de acupunctuur betekent dit dat de pijn sneller reageert op behandelingen die kort op elkaar volgen. In de eerste week worden daarom twee of drie behandelingen geboden en die leveren het meeste effect op. Met een voorzichtig opvoeren van het activiteitenniveau zal de pijn sterk verminderen. In de tweede week vinden een of twee behandelingen plaats. Om tijdens het toenemen van het lichaamsgewicht toch pijnvrij te blijven, is vervolgens een onderhoudsbehandeling om de andere week geboden.