Als de bevalling uitblijft

Wat kunt u als aanstaande moeder doen als u uitgerekend bent en de bevalling uitblijft? Soms vindt de zorgverlener het verantwoord om twee weken te wachten, maar het beleid van de meeste ziekenhuizen is om in week 42 de bevalling in te leiden. De meeste vrouwen staan niet te popelen voor deze procedure en zoeken een andere oplossing.

Acupunctuur heeft een gunstig effect

De gunstige effecten van acupunctuur bij het inleiden van de bevalling staan in de belangstelling van wetenschappelijk onderzoek. Aangenomen wordt dat acupunctuur de afgifte van prostaglandines en oxytocine stimuleert. Oxytocine speelt een rol bij de bevalling, doordat het de baarmoeder laat samentrekken. Naar de uitkomsten van dit wetenschappelijk onderzoek wordt uitgekeken, omdat het veel aanstaande moeders kan helpen bij het vermijden van de negatieve effecten van het conventioneel inleiden van de bevalling.

Wat houdt de behandeling in?

Over het algemeen kan de aanstaande moeder met de behandelingen beginnen in de week dat ze uitgerekend is. Meestal worden dagelijkse behandelingen aanbevolen, omdat dit de impuls na elke sessie in stand houd. De effecten zijn niet zo onmiddellijk als bij een conventionele inleiding. Het aantal sessies wordt bepaald door het stadium waarin het lichaam van de vrouw zich bevindt.

Tijdens de acupunctuurbehandeling kan de moeder merken dat haar baby meer gaat bewegen en voelt zij een aantal contracties. De meeste vrouwen ervaren meer contracties in de avond en nacht na een sessie. Elke volgende dag van de behandeling zal de moeder sterkere weeën moeten voelen. Sommige vrouwen hebben maar één behandeling nodig om de bevalling op te wekken. Vrouwen die voor het eerst bevallen hebben meer dan een behandeling nodig.