Misselijk in de eerste maanden

Veel zwangere vrouwen zijn misselijk tijdens de vroege zwangerschap. ‘Ochtendmisselijkheid’ is een onnauwkeurige term, want de misselijkheid doet zich niet alleen in de ochtend voor. Vaak gaat de misselijkheid gepaard met overgevoeligheid voor geur, aversie tegen voedsel en een slechte smaak in de mond, maar meestal is de misselijkheid erger bij een lege maag. Artsen gaan ervan uit dat de misselijkheid het gevolg is van stijging van de progesteron en andere zwangerschapshormonen in het lichaam. In deze eerste maanden kan de zwangere zich tamelijk ellendig voelen; dit gevoel wordt soms versterkt door de bezorgdheid dat de foetus te weinig voeding zou krijgen omdat de moeder te weinig eet. Als de hormoonhuishouding stabiel wordt, zo rond het begin van het tweede trimester, neemt de misselijkheid meestal sterk af.

Chinese geneeskunde en acupunctuur helpen tegen misselijkheid

De (westers) behandelend arts schrijft vaak middelen voor tegen de misselijkheid, om braken en uitdroging te voorkomen. Meestal geven deze middelen onvoldoende verlichting van de misselijkheid. Acupunctuur geeft meer effectief verlichting omdat deze de hormoonbalans herstelt en tevens het endorfine niveau verhoogt, waardoor de vrouw zich beter zal voelen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Uw acupuncturist zal eerst luisteren naar uw beschrijving van de symptomen. Iedere vrouw heeft een ander soort misselijkheid – bij de één wordt het erger wanneer ze eet, bij de ander is het afhankelijk van het soort voedsel. Soms is het alleen een slechte smaak in de mond en ook de ernst van de misselijkheid varieert. Elke vrouw reageert bovendien anders op een acupunctuurbehandeling. Nadat uw symptomen in kaart zijn gebracht kan uw acupuncturist aangeven wat de behandeling inhoudt en hoe lang deze zou kunnen duren. Soms voelt een vrouw zich al na twee behandelingen beter en anderen moeten een maand lang regelmatig komen voordat ze een positief effect ervaren. Standaardbehandeling met acupunctuur tegen de misselijkheid is twee keer per week gedurende twee weken. Voor vrouwen die nog niet eerder acupunctuur hebben gehad, kan het nodig zijn om eerst twee behandelingen te krijgen voordat een eerste positief effect gevoeld wordt. De meeste vrouwen verdragen na de acupunctuurbehandeling het voedsel beter en ook hun reuk is beter.

Doet acupunctuur pijn?

Vrouwen die voor het eerst met acupunctuur in aanraking komen kunnen twijfels hebben bij en aversie tegen het gebruik van naalden. Deze aversie is begrijpelijk, zeker als men zich al niet goed voelt, maar acupunctuur is meestal pijnloos. Bovendien zal de acupuncturist nog zorgvuldiger en voorzichtiger dan gebruikelijk te werk gaan bij het aanbrengen van de naaldjes als de patiënt zich ziek en misselijk voelt. Vrouwen zijn altijd aangenaam verrast dat ze de naaldjes nauwelijks voelen en dat ze zich verfrist en ontspannen voelen na de behandeling.