Psoriasis

Psoriasis is een chronische aandoening van de huid. Door onder andere een ontstekingsproces in de opperhuid en de lederhuid delen de huidcellen zich veel sneller dan bij een gezonde huid. Het gevolg zijn dikke, rode, wasachtige en vaak schilferige plekken op de huid die klachten geven. De plekken verschijnen op veel verschillende gebieden van het lichaam, meestal op de ellebogen, de knieën en de hoofdhuid. Psoriasis kan ook leiden tot veranderingen in de vinger- en teennagels. De aandoening varieert in ernst en kan in extreme gevallen zich ontwikkelen in artritis. De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend, maar erfelijke aanleg speelt zeker een rol. Zo komt psoriasis vaker voor bij familieleden van mensen die zelf ook psoriasis hebben. Bij mensen met deze aanleg kunnen omgevingsfactoren psoriasis doen uitbreken of een bestaande psoriasis verergeren. Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelen, blootstelling aan zonlicht, hormonale factoren, psychologische stress, alcohol en roken. De aandoening doet zich op elke leeftijd voor, maar meestal zijn het volwassenen die eraan lijden. Psoriasis kan een onaangename en ondraaglijke ziekte zijn, zowel fysiek als mentaal vanwege het ontsierende uiterlijk waarmee het gepaard gaat.

Hoe werkt Chinese geneeskunde bij de behandeling van psoriasis?

De westerse therapie bestaat meestal uit toepassing van zalf, medicijnen, lichttherapie of een combinatie daarvan. Vanwege de complicaties en het chronische karakter van de aandoening, kunnen complementaire therapieën zoals acupunctuur en Chinese kruiden nuttig zijn. De huid is in de Chinese geneeskunde een weerspiegeling van de gezondheid van de mens en huidaandoeningen kunnen duiden op dieperliggende verstoringen. De Chinese geneeskunde zoekt naar de echte oorzaken en dat kunnen er bij psoriasis verschillende zijn. Tijdens het eerste consult zal uw therapeut daarom met u gerichte informatie verzamelen over uw gezondheidsgeschiedenis, omgevings- en andere factoren, zoals:

  • ziekten en infecties in het verleden en het heden
  • recente blootstelling aan giftige stoffen
  • onregelmatigheden in voeding en spijsvertering, gastro-intestinale functie
  • onopgeloste emoties, stress of trauma’s
  • vochthuishouding, kwaliteit en de algemene gezondheid van uw huid
  • voedingspatroon en leefstijl

Welke resultaten kan ik verwachten met de behandeling?

Acupunctuur en Chinese kruiden werken samen om psoriasis te helpen elimineren. De behandeling vindt plaats in fasen. Tijdens de eerste consulten worden achtereenvolgens de oorzaken en de behandelingsstrategie bepaald en krijgt u de eerste acupunctuurbehandelingen. Dit wordt aangevuld met een Chinese kruidenformule en adviezen voor voedingssupplementen en voor huidverzorging.
In het algemeen verloopt het behandelproces als volgt. Afhankelijk van de reactie van het lichaam op de behandeling in de eerste maand kan de acupunctuur behandeling minder intensief worden, terwijl de dagelijkse inname van kruiden doorgaat. Veranderingen in het voedingspatroon vormen een essentieel onderdeel voor de oplossing van psoriasis en uw therapeut zal u daarin begeleiden. De ernst van het probleem en de discipline van de patiënt zijn van grote invloed op de resultaten. Er is nooit een “quick fix” met psoriasis, maar deze behandelingsstrategie biedt hoop op een volledig herstel.