Eczeem

Chronische huidaandoeningen kunnen met Chinese geneeskunde met succes behandeld worden. Eczeem, de meest bekende vorm van dermatitis (chronische of acute huidontsteking), is een van die aandoeningen die goed op acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde reageren. Eczeem is complex en hardnekkig en kent diverse vormen en symptomen. Conventionele behandelingen voor eczeem bestaan uit crèmes met cortisone of andere steroïden die de plekken helpen verdwijnen, maar die niet kunnen voorkomen dat de plekken terugkeren.

Hoe werkt Chinese geneeskunde bij het behandelen van eczeem?
Volgens de Chinese geneeskunde is eczeem een vertraagde allergische reactie op een combinatie van diverse factoren. De ziekte kan worden veroorzaakt of beïnvloed door (externe) omgevingsfactoren, de algemene gezondheid van de patiënt en erfelijkheid (interne factoren) en een voedingspatroon:

  • Externe factoren: hooikoorts of andere seizoengebonden allergieën, gevoeligheid voor verkoudheden, astma of blootstelling aan giftige chemische stoffen. Dit soort gevoeligheid leidt tot het uitbreken van eczeem, meestal seizoensgebonden, of een verslechtering van de toestand wanneer het weer bepaalde wijzigingen maakt.
  • Interne factoren: er is een interne onbalans in het lichaam waarop de huid reageert. Dit kan een zwakte zijn in orgaansystemen, een chronische ziekte van een andere soort voorafgaand aan het eczeem, of een erfelijke aanleg.
  • Voedingspatroon: overconsumptie van scherpe, vette of suikerhoudende voedingsmiddelen en alcohol zullen na verloop van tijd het lichaam uitputten. Uiteindelijk is het lichaam niet meer in staat het overmatige onverteerde en giftige materiaal af te breken en te verwerken. Dan ontstaat er een klimaat in het lichaam voor jeukende, rode of natte zweren.

Chinese geneeskunde houdt rekening met deze drie factoren in de behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden. Deze richt zich op:

  • Versterking van het immuunsysteem en vermindering van de gevoeligheid voor externe invloeden.
  • Herstel van de balans in het lichaam.
  • Het verminderen van de toxines in de huid, waardoor de jeukende, rode of natte zweren verdwijnen.

Hoe snel zal het werken?

Anders dan de westerse geneeskunde richt de Chinese geneeskunde zich niet op snel en uiterlijk resultaat. Het duurt lang om het evenwicht in het lichaam te herstellen. De behandeling van het hele lichaam, in plaats van alleen de huid, is wel de sleutel tot het elimineren van eczeem. Dit proces, afhankelijk van hoe lang men last heeft van eczeem, kan enkele maanden duren. Niettemin ziet men kort na aanvang van de behandeling al een begin van herstel van de huid. Na verloop van enkele maanden van behandeling met een combinatie van acupunctuur en dagelijkse doses Chinese kruiden zijn er belangrijker wijzigingen te zien.

Vanaf die fase wordt acupunctuur minder belangrijk dan de kruidengeneeskunde. Naast de dagelijkse Chinese kruidenformule kan met maandelijkse of tweemaandelijkse acupunctuur volstaan worden. Hoe lang men de kruiden moet innemen, hangt af van de ernst van de aandoening. Met deze behandelingsstrategie is de kans op herhaling van eczeem klein.

Welke andere instrumenten heb ik om een effectieve behandeling te waarborgen?

Zoals hierboven vermeld, speelt ook het voedingspatroon bij eczeem een grote rol. De therapeut geeft gedetailleerde voorschriften om voeding, die de huidproblemen verergert, te vermijden. Vitaminen en supplementen kunnen een extra instrument zijn om eczeem terug te dringen. De therapeut kan verder huidverzorgingsproducten aanbevelen die de huid kalmeren en bijdragen aan de genezing.