Ooit iemand horen zeggen dat ze meer kans hebben om ziek te worden als de seizoenen veranderen?
Menselijke lichamen zijn gecompliceerde organismen en ze doorlopen cycli, net als elk levend wezen in het universum. Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) beschouwt het lichaam als een microkosmos die de grotere macrokosmos van het universum weerspiegelt. Aangenomen wordt dat we deze connectie het sterkst ervaren tijdens de seizoenswisselingen. Omdat de energetische verschuivingen die optreden tijdens de seizoensveranderingen worden weerspiegeld in ons fysieke en emotionele zelf, is het belangrijk om manieren te vinden om deze overgangen te ondersteunen.

De lente is bijzonder dynamisch en dramatisch in de verschuiving van de winter! Daarom wil ik enkele handige tips delen om uw lichaam in deze tijd van het jaar te ondersteunen.

Het belang van seizoensovergangen

Naarmate de seizoenen veranderen, zien we een reeks transformaties in de wereld om ons heen.
De overvloed aan groene groei in de hitte van de zomer maakt plaats voor een koele bries en frisse bladeren van de herfst. Als de bomen kaal worden en de aarde in de winter bevriest, worden de dagen lang en donker. En in de lente dringt nieuwe groei door de ontdooide grond naarmate de dagen langer worden en er nieuw leven ontluikt van de aarde.
Net zoals deze overgangen in de natuur voorkomen, vinden er bij elke seizoenswisseling ook unieke veranderingen in het menselijk lichaam plaats.

Aangezien deze overgangen in de natuur plaatsvinden, treden er bij elke seizoenswisseling ook unieke veranderingen op in het menselijk lichaam.

Kenmerken van de overgang van winter naar lente

De Chinese geneeskunde associeert de lente met het Houtelement en het Lever- en Galblaasorgaan en kanaalsysteem.
De energetica van het leversysteem is verantwoordelijk voor de vrije stroom van energie in het lichaam, fysiek en emotioneel. Net als de groei van nieuwe planten in de lente, is de beweging van het leversysteem opwaarts en naar buiten.

De overgang van de diepten van de winter naar de eerste dagen van de lente brengt een verschuiving naar onze buiten toe – de knopjes in de bomen – een verandering die ook wordt weerspiegeld in ons lichaam en onze geest.

De winter associeert de Chinese geneeskunde met het Niersysteem, onze bron van Qi of vitale energie, en de winter is een tijd van herstel en terugtrekking naar binnen. Rusten in de Winter zorgt ervoor dat we het voorjaar gezond en vitaal ingaan.
De overgang van deze donkere, koude stilte naar een seizoen van beweging, groei en licht kan worden ondersteund door subtiele levensstijl- en voedingsaanpassingen en kan helpen bij het beheersen van bestaande onevenwichtigheden die op dit moment aan de oppervlakte kunnen komen.

Wat te verwachten tijdens de voorjaarsovergang

In TCG is dit een overgang van een seizoen van Yin naar een seizoen van Yang: donker naar licht, dood naar groei en koud naar warmte.
Vergelijkbaar met hoe nieuwe groei door de bevroren aarde begint te dringen in de lente, is die energetische blauwdruk ook aanwezig in ons lichaam en onze geest. Als weerspiegeling van dit uitbarsten van nieuwe groei, ontluikende bloemen en ontspruitende bladeren, zijn de kenmerken van het Hout-element doorzettingsvermogen, creatief potentieel maar ook de emotie-woede.
Omdat het Levermeridiaansysteem verantwoordelijk is voor de vrije stroom van vitale energie en emoties, kunnen onevenwichtigheden in deze overgangstijd naar boven komen en emotioneel en fysiek aanwezig zijn. Men ervaart gevoelens van rusteloosheid, prikkelbaarheid, ongeduld, moeilijkheden bij het nemen van beslissingen, mentale starheid, wrok, emotionele uitbarstingen, angst en depressie, snel tot woede en onbezonnenheid. Fysiek kan deze onbalans zich voordoen als spierspanning, premenstrueel syndroom, gevoelige borsten, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, bittere smaak in de mond, pijn aan de ribben, menstruele onregelmatigheden en spijsverteringsproblemen.
Tekenen van een gezond Lever- en Galblaasstelsel zijn daarentegen vreugde, geïnspireerd, voldaan, assertief, besluitvaardig, vergevingsgezind, levendig en gezond.

Hoe u uw lichaam kunt ondersteunen in de overgang naar de lente

Overgangsfasen brengen veel nieuwe veranderingen met zich mee en kunnen worden vergemakkelijkt met eenvoudige aanpassingen van de levensstijl. Ondersteuning van de Lever- en Galblaasorgaan- en kanaalsystemen door middel van voeding en levensstijl kan helpen om de overgang soepeler te laten verlopen.
Probeer te spelen met de volgende tips!

Dieetaanbevelingen

In uw wekelijkse menu op te nemen voedingsmiddelen zijn biologische groenten, waaronder donkergroene bladgroenten zoals paardebloemblad, snijbiet, rucola en waterkers.
Kies voor biologisch, hormoonvrij vlees.
Chemische stoffen belasten de lever te veel, dus kies voor hormoonvrij en biologisch.
Begin uw ochtenden met water met citroen en probeer te koken met scherpe en zoete kruiden zoals rozemarijn, venkel, karwij, oregano, citrus, azijn en dille.
Te beperken voedingsmiddelen zijn vette en gefrituurde voedingsmiddelen die bijzonder belastend zijn voor uw lever.
Cafeïne en alcohol moeten ook worden beperkt als u last heeft van de hierboven genoemde emotionele of fysieke onevenwichtigheden. Hoewel het drinken van alcohol op dit moment verlichtend kan zijn, kunnen ze eventuele onevenwichtigheden van het kanaalsysteem verergeren.
Het is ook belangrijk om te eten totdat u vol zit en te veel eten vermijden, omdat dit stagnatie in het spijsverteringsstelsel kan veroorzaken.

Levensstijlsuggesties
 1. Gezonde uitingen van emoties en voorjaarsschoonmaak
  Bij TCG is de Lever verantwoordelijk voor de vrije stroom van energie, emoties en bloed in het lichaam. Het wordt grotendeels beïnvloed door de emotie van woede.
  U gefrustreerd, prikkelbaar en gestrest voelen kan wijzen op een onbalans in dit systeem, maar chronische ervaringen met deze emoties zelf kunnen ook tot onbalans leiden. Door een gezonde manieren te vinden emoties te uiten en te beheersen, wordt het Leversysteem ondersteund en zal de overgang naar de lente soepeler verlopen.
  Zoek naar manieren om stress te verminderen en vraag indien nodig om hulp. Probeer emoties en stress te verwerken met een dagboek, kunst te maken, te lachen of samen te werken met uw TCG-therapeut – met mij.
  De lente voelt als een nieuwe start. Net als bij het opruimen van onze huizen en fysieke ruimtes, is de lente volgens TCG een tijd om los te laten wat u emotioneel niet langer dient. Het is een tijd om nieuwe perspectieven te verwelkomen en ideeën los te laten over hoe de dingen hadden moeten zijn of hoe ze zouden moeten zijn.
  Dit is ook een goed moment om vergeving van uzelf en anderen te oefenen.
 2. Beweging
  Bewegen helpt om de energie van het lichaam te laten circuleren. Omdat de Lever verantwoordelijk is voor de vlotte doorstroming van bloed en emoties door het lichaam, is dit het systeem dat het meest wordt beïnvloed door stagnatie.
  Naarmate het energieniveau in de natuur aan het begin van de lente stijgt, kan het zijn dat u zich rustelozer voelt. Probeer meer beweging in uw dagelijkse routine op te nemen met licht joggen, yoga, stevige wandelingen, dansen of een beweging die het beste bij u past. Net zoals het seizoen de tijd nodig heeft om in volle bloei te komen, neem dan de tijd voor deze overgang terwijl uw lichaam en geest langzaam wakker worden uit de winter. Streef naar ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging per dag.
 3. Bescherm u tegen de wind
  Berg die jassen nog niet op! Het lenteweer is vaak onvoorspelbaar en winderig. Naarmate de temperaturen stijgen, kunnen sommige dagen nog steeds koel blijven. Bescherm uzelf tegen wind en blijf warm om een optimale gezondheid te behouden terwijl u zich aanpast aan het nieuwe seizoen door een lichte sjaal bij u te dragen en laagjes te dragen.
  In de Chinese geneeskunde is het Leverkanaalsysteem gevoeliger voor het element Wind. Bovendien is de nek bijzonder kwetsbaar voor wind en tocht (het wordt eigenlijk de Windpoort genoemd!). Maak laagjes en vergeet je sjaal niet!

Thee-aanbevelingen voor de lente

Kies in het voorjaar witte theeën zoals Witte Pioen thee (Bai Mu dan), bloementheeën en drankjes om de darmgezondheid te ondersteunen. Verwissel de zwarte thee van de winter en wacht af met verkoelende theesoorten zoals groene thee totdat de temperatuur stijgt.
Als u gevoelig bent voor cafeïne, kies dan voor een cafeïnevrije kruidenthee. Onderzoek toont aan dat stoffen in Mariadistel ook een gezonde leverfunctie kan ondersteunen.
Raadpleeg altijd uw arts voordat u veranderingen in uw voedingspatroon of levensstijl aanbrengt.

Lente wijsheid

Stelt u zich een bos met bomen voor. Deze bomen illustreren een voorbeeld van een gezond Houtelement, het element dat geassocieerd wordt met de lente. Ze zijn geworteld, maar toch flexibel. Als er wind komt, buigen en zwaaien de takken ten opzichte van de kracht van de wind. Door hun sterke wortels kunnen ze buigen zonder om te vallen, maar toch zijn ze flexibel genoeg om de beweging te weerstaan.
Het beeld van het bos herinnert ons eraan kalm, flexibel en ongestoord te blijven door vluchtige afwijkingen van ons pad in plaats van gespannen en star te worden.
Verwelkom deze wijsheid van het Houtelement en nodig flexibiliteit in uw bewustzijn uit terwijl we van de diepten van de winter naar de helderheid van de lente gaan. Ondersteun de Lever- en Galblaasstelsels door deze aanpassingen aan levensstijl en voeding aan te brengen en geniet van het leven – in overeenstemming met het seizoen!