Als u bij mij komt dan weet u dat ik op uw buik druk om een diagnose te kunnen stellen. Meer dan anders kom ik, op dit moment, in de praktijk pijnlijke reflectiepunten op de buik en borst tegen die met angst te maken hebben. Niet zo gek toch in deze veranderende tijden? Ik ben blij dat ik de mensen die bij me komen hiermee kan helpen voordat de angst zich echt gaat nestelen in het lichaam en voordat het voor problemen gaat zorgen. Vandaar dat ik u graag meer wil vertellen over hoe de  Chinese Geneeskunde tegen angst aan kijkt en, zeker niet onbelangrijk, waarom wij het belangrijk vinden de angst uit het lichaam te krijgen.

In de broek plassen van angst – De angst slaat me om het hart

Zodra we in acuut gevaar zijn is het meer dan goed dat we angst ervaren – en als alles goed gaat laten we een zucht van verlichting. Of als we angst ervaren bij iets nieuws, bij een uitdaging of verandering – dit is ook oké. Als ook dan achteraf alles goed is gegaan dan halen we opgelucht adem en voelen ons gesterkt en beter bestand voor een volgende uitdaging.

Maar juist bij grote onverwachtse en langdurige verschuivingen/veranderingen, bijvoorbeeld in uw relatie of in uw carrière, voelt u de angst binnensluipen en die groeit. Het werkt verlammend of het stuwt u juist voort. En soms hebben we niet eens in de gaten dat er een monster van angst ons leven bepaald. We zijn afgestemd om opmerkzaam te zijn op wanneer iets fysiek niet goed voelt op niet goed functioneert – maar bent u bewust van de momenten waarop uw emoties niet kloppen? Misschien ervaart u een emotionele achtbaan, of heeft u emotionele uitbarstingen.
Uiteindelijk zal de angst ook op fysiek niveau u signalen geven dat er een ongezonde balans in uw lichaam is ontstaan.

Een beetje achtergrond vanuit Chinees Geneeskundig perspectief.

Heel kort gezegd – de Chinese geneeskunde beschouwt de 5 emoties als een onderdeel of zelfs bron – aanstichter – van ziektes en aandoeningen. De emoties zijn gelinkt aan de organen.

Negatieve Emoties en hoe ze elkaar beïnvloeden

Angst en Nieren zijn gekoppeld – dit wil zeggen dat als u langdurig angst heeft de nieren (en
bijnieren, die in TCG als één systeem worden beschouwd) hier “last” van krijgen. Andersom – als de NierYang energie niet goed is ervaart u meer “irrationele” angsten.

Het is geen verrassing dat de nieren angst beheersen: in biomedicine produceren de bijnieren cortisol en norepinefrine wanneer we worden geconfronteerd met bedreigende situaties, stress en grote veranderingen in het leven.
Maar doordat alle organen met elkaar verbonden zijn heeft uiteindelijk de verstoorde balans, effect op andere organen en andere emoties.
Het is mogelijk dat angst u tachycardie of diaree geeft. Als de Dikke Darm al een onbalans heeft kan de NierQi de Qi van de Dikke Darm beïnvloeden en kan leiden tot urgente en frequente stoelgang. Zo ook als er een onbalans is in de energie op het Hart kan angst tachycardie veroorzaken.

NierYin Angst

U merkt dat u steeds moeilijker nieuwe uitdagingen aankan. U doet het wel maar u merkt dat u na deze activiteiten steeds moeilijker herstelt en het maakt u zeer gespannen. Als u dit al wat langer ervaart kan deze emotionele staat de NierYin energie opmaken en dit kan weer leiden tot een burn-out syndroom of depressie en dat kan weer leiden tot een HartYang problemen zoals slapeloosheid en nachtelijk zweten.

NierYang Angst

U merkt dat u bang bent voor de meest normale dingen in het leven en dit regeert uw leven – u wordt meer en meer passief. U kunt ook angst aanvallen ervaren – de koude zweet breekt uit, uw wordt bleek en u voelt dat u (bijna) flauwvalt. Uw heeft een tekort aan Nier Qi, de HartQi en LongQi.

Waarom vind ik het zo belangrijk om de Nieren in balans te brengen en de angst bij u te verminderen.

De Nieren zijn de batterijen van ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor onze lange levensduur, groei en ontwikkeling, metabolisme, temperatuurregulatie, vruchtbaarheid en dus ook het managen van onze dagelijkse stressreactie / energieniveau.
Aan uw gezondheid van uw lage rug, botten oren en tanden kunt u de gezondheid van uw Nieren zien

Symptomen van een verstoorde Nierenergie en als de angst de Nierenergie beïnvloedt:

  • Frequent (in de nacht) plassen en incontinentie of juist niet meer kunnen plassen
  • Spontaan zweten en opvliegers
  • Laag libido Slecht geheugen
  • Lage rug- & kniepijn of zwakke rug en knieën Oorruis – Gehoorverlies
  • Oedeem
  • Vroegtijdige veroudering & haaruitval Onvruchtbaarheid; onregelmatige menstruatie Osteoporose

Hoe werkt acupunctuur bij angst en andere psychische problemen?

Om het volledig uit te leggen, kunnen we het vanuit twee verschillende perspectieven bekijken:

De eerste is een meer traditionele ‘westerse’ benadering waarbij we kijken naar dingen op biochemisch niveau. Acupunctuurpunten zijn specifieke gebieden onder het huidoppervlak met hoge concentraties zenuwuiteinden, mestcellen, lymfevaten en haarvaten. Wanneer een acupunctuurnaald in een punt wordt gestoken, stimuleert deze de sensorische receptor, die op zijn beurt de zenuw stimuleert en impulsen doorgeeft aan de hersenen. In die zin kan het worden gezien als een ‘feedbacklus’ die uw hersenen, uw hormonen en uw klieren rechtstreeks beïnvloedt. Het ontspannen gevoel dat je krijgt na een acupunctuursessie is dus echt, het is niet alleen een placebo of ‘in je hoofd’. De naalden passen de onevenwichtigheden in het lichaam direct aan en stellen de persoon in staat het genezingsproces te beginnen met een “blanco lei”. Dit unieke aspect, specifiek voor acupunctuur, is buitengewoon krachtig omdat het het lichaam toegang geeft tot zijn eigen, innerlijke kracht om zichzelf te genezen.

De tweede benadering is de houding van de Chinese geneeskunde, die angst als een symptoom van iets dat uit balans is beschouwt. Als alles naar behoren zou functioneren, zouden er geen symptomen zijn, zouden we elke dag van ons leven pijn- en stressvrij leven. Als iets ‘uit’ is, beginnen er kleine sensaties op te duiken die in eerste instantie helemaal niets lijken – een mistig hoofd, vermoeidheid of strakke schouders. Maar naarmate de tijd verstrijkt, verergeren de symptomen en wordt de onbalans groter, waardoor het moeilijker wordt om te keren.

Nog dichter inzoomen om alleen de angst te onderzoeken, is ook nuttig. Angst komt in alle vormen. U ervaart angst hoogstwaarschijnlijk anders dan iemand anders – iedereen heeft de eigen specifieke klachten. Echter vaak wordt een persoon behandeld voor angst en krijgt hij dezelfde medicatie als iemand anders, ongeacht zijn symptomen. Acupunctuur behandelt in plaats daarvan ook de symptomen die verband houden met de angst en kijkt in hoeverre de Nierenergie aanvulling nodig heeft. Daarom wordt elke persoon afzonderlijk bekeken en is elke casus / behandeling volledig uniek.

Tijdens de behandeling vertel ik u ook meer over de aanpassingen in voeding om de Nierenergie te herstellen. Daarnaast zijn er nog hele mooie QiGong-oefeningen die gunstig zijn om te herstellen. Wilt u ook op weg geholpen worden? Maak een afspraak.