De zaterdagochtenden ben ik vrijwilliger bij Acupuncture without Borders. Acupuncture without Borders (AWB) is een ngo die de missie heeft mensen die vluchten voor natuurgeweld of oorlogsgeweld te helpen bij de verwerking van de trauma. Daarnaast zijn zij heel actief met clinics voor oorlogsveteranen en hulpverleners. Ook helpen ze nu in Haiti, Griekenland maar nu ook in de rest van Europa. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft AWB in sneltrein vaart acupuncturisten over heel Europa getraind. Ook ik heb me laten onderrichten in het protocol bij trauma en de speciale aandacht voor mensen met trauma. Het protocol bestaat uit 5 naalden in elk oor (de kinderen geven we oorzaadjes). De 5 punten in het oor gecombineerd geeft de persoon rust en kalmte en vermindert dus de stress, maar heeft ook helende effecten op het hele lichaam. Hieronder meer over de werking van de 5 naalden.

Ondertussen ben ik getraind door AWB om teamleider te zijn. Vanaf 7 mei is de eerste clinic gestart in De Rijp – de andere locaties waar we nu voor bezig zijn – zijn Hoorn en Heerhugowaard.

De opzet van zo’n clinic is dat de mensen bij elkaar op stoelen in een cirkel zitten- community acupunctuur. Gelijktijdig naast elkaar een half uur de spanningen loslaten. We zijn altijd met 3 gecertificeerde acupuncturisten en 2 tot 3 vrijwilligers. Ook de acupuncturisten doen dit op vrijwillige basis.

Het Nada protocol pas ik nu ook toe in mijn eigen praktijk voor mensen die trauma hebben meegemaakt fysiek en/of psychisch en heb daar mooie ervaringen mee.

De naaldjes worden geplaatst op 5 punten met de volgende effecten:

  1. Shenmen die rust, vertrouwen en connectie bewerkstelligd. Het slapen gaat beter.
  2. Het Nierpunt die een mate van moed en kracht creëert om staande te blijven en zonder angst het onbekende tegemoet te gaan.
  3. Het Leverpunt kan iemand weer open laten staan voor nieuwe ideeën en voor het maken van plannen. Dit punt is de Poort van Hoop.
  4. De Longpunt geeft de inspiratie op los te laten – het verdriet en de rouw wordt milder.
  5. Het Sympathiekpunt – Het sympathisch zenuwstelsel (SNS) wordt actiever in tijden van stress. Dr acties tijdens de stress zijn de vecht- of vluchtreactie. Ons sympathische punt is als een resetknop voor het zenuwstelsel