In de Chinese geneeskunde weten we dat kou en vochtigheid het lichaam plotseling kunnen binnendringen of gedurende een lange periode langzaam kunnen binnendringen door de Wei Qi (beschermende Qi) laag, met name via de huid en de Longen.
Het kan ook binnenkomen na het eten van koud, rauw voedsel of het toevoegen van ijs aan drankjes.

De Nieren (het orgaan van de winter) zijn de bron van warmte (Ming Men-vuur) in het lichaam, een soort oven. Dit “vuur” neemt af naarmate we ouder worden en kan worden beschadigd door onjuiste voeding, overwerk en blootstelling aan koude. Het kan handig zijn om te weten dat de functie van de Nieren in TCG (traditionele Chinese geneeskunde) sterk lijkt op de functie van het endocriene systeem in de westerse geneeskunde. U ziet dus dat warm blijven niet alleen belangrijk is om u gezellig te voelen, maar ook om vitaliteit en jeugd te herstellen!

Hier zijn 3 tips om u te helpen op zoek naar warmte tijdens de koude wintermaanden.

1 – HOUDT UW VOETEN WARM!

Waarschijnlijk heeft u dit mij al eerder horen vertellen, of heeft u misschien wel eens ervaren dat mijn TPD-lamp uw voeten opwarmen tijdens een behandeling. Het belang van het warm houden van de voeten is goed gedocumenteerd in TCG, en vooral belangrijk voor de vruchtbaarheid. Er wordt gezegd dat “de temperatuur van de voeten gelijk is aan de temperatuur van de baarmoeder”. Dit is logisch vanwege de kanalen op de benen en de realiteit dat “koude samentrekt”, wat betekent dat koude duidt op een slechte bloedsomloop.

Warme voeten zijn echter belangrijk voor iedereen, vooral in de winter. Voel je je spieren gespannen? Verwarm je voeten! Een hormonale onbalans behandelen? Je kunt je voeten maar beter warm houden! U slaapt slecht – voel eens aan uw voeten, misschien zijn ze wel ijspegeltjes. U kunt uw sokken verdubbelen, ‘s avonds een verwarmingskussen over uw voeten leggen of doe een therapeutische en luxueuze voetbad met een warme kop gemberthee:

VOETENBAD-RECEPT
 • 1 kopje zuiveringszout/Soda
 • 1/4 kopje mosterdpoeder
 • 6 druppels etherische olie van pepermunt
 • 6 druppels etherische olie van rozemarijn
 • 6 druppels etherische olie van eucalyptus

Meng ingrediënten in een glazen pot voor opslag. Gebruik: voeg 1-2 eetlepels toe aan het een teil met warm water. Het is vooral gunstig om het acupunctuurpunt Milt 6 op te nemen – het kruispunt van de milt-, lever- en nierkanalen.

2 – MENG JE GROENTEN IN SOEP

Het kan moeilijk zijn om uw groenten in de winter te krijgen, vooral wanneer ik u smeek om smoothies en koude, rauwe salades te vermijden. Hier is een oplossing en ik ben er zeker van dat als u eenmaal de positieve verandering in de spijsvertering en het algehele gevoel van warmte ziet, u nooit meer terug zult gaan naar die koude ochtendsmoothie of koude yoghurt.

Het is een tijd om te vertragen en de tijd te nemen om te rusten, te herstellen en na te denken. Om een recept te vinden dat in deze richting helpt, zullen we er een bekijken uit The Chinese Medicine Cookbook, door Stacey Isaacs.

OPWARMENDE CONGEE MET BITTERE GROENTEN

Dit recept is veganistisch, glutenvrij, zuivelvrij en notenvrij.
Het serveert 4 personen, 5 minuten voorbereidingstijd en 45 minuten koken.

Ingredienten:

 • 1 kopje sushirijst of gewone rijst
 • ½ theelepel zeezout
 • 1 stuk verse gember, geschild en in plakjes gesneden
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 300 gr gehakte boerenkool of snijbiet.

Beschrijving:

 1. Combineer rijst, zout, gember en bouillon in een grote pan. Kook op middelhoog vuur en laat 25 minuten sudderen, af en toe roeren.
 2. Roer de groente erdoor en laat nog 20 minuten sudderen, af en toe roeren.

Congee, of rijstepap, kan op veel verschillende manieren worden gemaakt met verschillende genezende voordelen, afhankelijk van de ingrediënten. Het is een geweldige maaltijd als ontbijt en wordt soms voor dit doel ‘s nachts gestoofd. Als ontbijt gegeten, geeft het een geweldige start van uw dag. Omdat de koelende energie van bittere groenten de warme congee in evenwicht houdt, is dit ook een geweldig recept voor iemand die herstellende is van verkoudheid en griep.
Volgens het boek zijn de voordelen van dit recept onder meer: betere spijsvertering, regulering van het metabolisme, verwarmt het lichaam, vermindert zwakte, verhoogt de bloedsomloop, ontgift, gaat slapeloosheid tegen en verhoogt de energie.

3 – GA NAAR BUITEN

Elke dag, indien mogelijk! Pak u goed in en nooit met uzelf onderhandelen over het wel of niet een wandelingetje maken onder de blote hemel, ook al is het maar voor een korte wandeling. Buiten lopen is een geweldige oefening, maar het kalmeert ook angst, verbetert de creativiteit en verbetert de slaapcycli. Loop alleen voor jezelf of maak het sociaal (een boodschapje voor de buurvrouw?) luister naar een podcast of de vogels, er is geen verkeerde manier om naar buiten te gaan en te lopen!