Winter vertegenwoordigt het meest Yin-aspect in de Chinese geneeskunde. Yin is de donkere, koude, langzame, naar binnen gerichte energie. In vergelijk tot de Yang van de zomer – dit is een energie vol licht, warme, snelle expansieve kwaliteiten.

Winter, in de Chinese geneeskunde, wordt geassocieerd met de Nieren. De Nier levert de essentie die onze levensenergie voedt en vernieuwt (Jing). De Nieren ondersteunen de voortplantingsorganen om groei en regeneratie te reguleren, en dit alles hangt af van voldoende opslag van essentie (Jing) om een goede ondersteuning te bieden aan het merg, het bot, het ruggenmerg, het haar, de tanden en de hersenen.

Energie kan uit deze bron worden gehaald in tijden van stress en angst, of wanneer het lichaam energie nodig heeft voor genezing. De nieren zijn gevoelig voor beschadiging door kou. Koud weer of koud water drinken kan de nieren aantasten. Zout voedsel of gekruid voedsel kan schadelijk zijn, evenals gebrek aan slaap en overmatig lichamelijk werk. Overmatige seksuele activiteit kan ook het nierorgaan en -kanaal uitputten. De Nieren bevatten dus de meest fundamentele en cruciale energie voor ons lichaam.

De Chinese geneeskunde is van mening dat in de winter het dieet en de activiteiten moeten worden aangepast om de Yin te verrijken en de Yang te onderdrukken. Door af te stemmen met het winter seizoen kunt u gezonder blijven en voorkomt u ziektes. De winter is dus een goed moment om de Nieren te versterken.

Rusten is belangrijk voor de revitalisering van uw Nieren, dit is ook waarom sommige dieren in winterslaap gaan. Het is ook een goed moment om naar binnen te kijken – na te denken over onszelf, te mediteren, te schrijven of naar binnen gerichte oefeningen vanuit Tai Chi and Qi Gong te doen – al dit ondersteunt de Nier energie.

Het zintuig dat met de Nieren wordt geassocieerd zijn de oren en ons vermogen om duidelijk te horen houdt verband met de gezondheid van de nieren. De rust en stilte van de winter stelt ons in staat meer van de wereld te horen dan de bruisende activiteiten van de zomer. Dit dwingt ons om te vertragen, te rusten en te ontspannen.

Het lichaamsdeel dat met de Nieren wordt geassocieerd, zijn de botten, dus het is belangrijk om in de wintermaanden goed op de botten te letten en eventuele problemen in dit gebied te versterken en te genezen. dit is ook de reden waarom de winter een tijd is waarin de Chinese geneeskunde “Bonebroths” voorschrijft als voedingstherapie, omdat ze verwarmend, voedend en vooral goed voor de botten zijn. Bouillons van botten zijn ook krachtige Jing-tonics, omdat Jing wordt geproduceerd door de botten. Jing raakt uitgeput door activiteiten zoals extreme en langdurige stress, gebrek aan voldoende slaap, lange dagen werken en buitensporig gedrag zoals te veel drinken en drugs. De winter is de beste tijd om de Jing-voorraad van het lichaam aan te vullen en bottenbouillon is precies dat wat we dan voorschrijven.

Activiteiten in de winter

Activiteiten moeten het seizoen vertegenwoordigen met een draai naar binnen, met meer zelfreflectie, rustig schrijven, bemiddelen, lezen en andere ziel voedende activiteiten. De winter is een tijd om te vertragen en onszelf zowel lichamelijk als geestelijk te voeden. Interne vechtsporten en meditatieve oefeningen zijn bijzonder nuttig in deze tijd van het jaar. Men moet eerder naar bed gaan en langer slapen om de volledige genezende effecten te ontvangen die slaap te bieden heeft.

Wintervoedsel

Er zijn veel voedingsmiddelen die gunstig zijn voor ons om te eten tijdens het winterseizoen. Deze voedingsmiddelen groeien van nature in dit seizoen – pompoenen, aardappelen, wortelgroenten (o.a. pastinaak en schorseneren), wintergroenten -wortelen, kool, champignons, appels en peren. In de winter heeft ons lichaam verwarmend voedsel nodig, zoals soepen gemaakt met hartige groenten. Voedingsmiddelen die de Nieren specifiek voeden en verwarmen, zijn zwarte bonen, bruine bonen, bouillon gekookt met botten, lam, kip, walnoten, kastanjes, zwarte sesamzaadjes en donkere bladgroenten. Een kleine hoeveelheid ongeraffineerd zeezout is ook nuttig, aangezien de smaak van het nierorgaan zout is, maar onthoud dat matiging in alle dingen belangrijk is.

Koken moet voor langere periodes zijn met laag vuur en minder water. hierdoor wordt het voedsel voorzien van warmte die helpt om het lichaam warm te houden in de koude wintermaanden. Hartige soepen, volle granen en geroosterde noten zijn goed op koude dagen, deze voeden het lichaam en versterken de nieren in de koude wintermaanden.

Het principe van harmonie tussen wat we eten en het seizoen is gebaseerd op honderden jaren praktijkervaring. Chinese voedingstherapie is een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunde en gelooft echt dat je bent wat je eet. Het voedsel dat we consumeren, heeft een diepgaand effect op het lichaam en beïnvloedt onze gezondheid en ons welzijn. Voedsel wordt een deel van het lichaam nadat het is geconsumeerd (intern) en het weer en de omgeving hebben een effect op ons extern. De Chinese voedingsfilosofie adviseert dat je inheems voedsel omarmt, samen met het eten van lokaal geteeld, biologisch en chemicaliënvrij voedsel dat groeit in het seizoen.

Volgens de Chinese geneeskunde is het meest ongezonde van het moderne dieet, dat we het hele jaar door voedsel kunnen eten dat op onnatuurlijke wijze kan worden verbouwd, met het gebruik van pesticiden, in plaats van voedsel dat slechts een deel van het jaar op natuurlijke wijze wordt gekweekt. Dit is de manier waarop de natuur het voor ons bedoeld had om te eten. Het eten van natuurlijk voedsel dat groeit in het huidige seizoen is waar ons lichaam voor ontworpen is en waar het de voorkeur aan geeft. Dit is een van de belangrijkste manieren waarop de Chinese geneeskunde ons begeleidt om het hele jaar door gezond te blijven.